19 Μαΐου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο: Ο Γύρος του Κόσμου σε 900 λέξεις

Καθώς Manchester United, Inter και Barcelona εξασφάλισαν τους τίτλους σε Premier League, Serie A και La Liga αντίστοιχα, η Wolfsburg έκανε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο Γερμανικό πρωτάθλημα. Ο Ben Lyttelton παρουσιάζει τα βασικά νέα του Σαββατοκύριακου από τα μεγάλα πρωταθλήματα...

Η Manchester United ήθελε μόλις έναν βαθμό, το μεσημέρι του Σαββάτου για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Arsenal και ακριβώς αυτό πήρε, χάρη στο 0-0 των δύο ομάδων. Έτσι, o Sir Alex κατάφερε να φτάσει τη United να ισοφαρίσει τα τρόπαια της Liverpool την κορυφαία κατηγορία στη Αγγλία, ενώ θα έχει την ευκαιρία να ξεκουράσει παίκτες την τελευταία αγωνιστική, ενόψει του τελικού του Champions League με τη Barcelona.

Barcelona και Inter κατέκτησαν τα αντίστοιχα δικά τους τρόπαια, πριν καν αγωνιστούν, αλλά τα μεγάλα ονόματα σε Γερμανία και Γαλλία, σκόνταψαν, καθώς το δράμα σ' αυτά τα πρωταθλήματα συνεχίζεται για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο.

Η ήττα της Real Madrid εκτός έδρας από τη Villarreal, τρίτη συνεχόμενη, έδωσε τον τίτλο στην Barcelona πριν καν αγωνιστεί, κάνοντας παράλληλα το νταμπλ, παρά το γεγονός ότι την Κυριακή ηττήθηκε εκτός έδρας από τη Mallorca με 2-1, με τον σκόρερ του πρώτου γκολ, Samuel Eto'o να αστοχεί σε πέναλτι στο τέλος του αγώνα. Η Atletico Madrid έκανε μεγάλο βήμα προς την κατάκτηση της τέταρτης θέσης, καθώς το πέναλτι του Diego Forlan ήταν αρκετό για να κερδίσει με 1-0 τη Valencia, που αντιμετωπίζει τη Villarreal στη συνέχεια. Έξι από τις επτά ομάδες της ουράς πήραν βαθμούς, αφήνοντας τη Recreativo στην τελευταία θέση, ουσιαστικά καταδικασμένη. Η Osasuna, που θα παίξει με Barcelona και Real Madrid, είναι αυτή τη στιγμή εκτός ζώνης, αλλά ίσως ξαναπέσει σ' αυτή. Ανταλλάσσεται στο 2,42 στο lay σ' αυτή την αγορά.

Η δράση στη Bundesliga ξεκίνησε με τέσσερεις ομάδες να χωρίζονται από δύο βαθμούς, αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει, αφού η Wolfsburg διέλυσε εκτός έδρας το hannover με 0-5, ενώ η Bayern Munich αναδείχθηκε ισόπαλη εκτός έδρας με τη Hoffenheim (2-2). Η τρίτη Hertha Berlin «γλίστρησε επίσης, στην εντός έδρας λευκή ισοπαλία με τη Schlake, επιτρέποντας στη Stuttgart, που κέρδισε με 2-0 την Cottbus να πιάσει τη Bayern στους δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Wolfsburg.

Ο προπονητής των «Λύκων», Felix Magath, έχει την τεράστια ευκαιρία να φύγει από την ομάδα για τη Schalke, με τον καλύτερο τρόπο, καθώς μια ισοπαλία τουλάχιστον εντός έδρας με τη φιναλίστ, και ίσως κάτοχο του Κυπέλλου UEFA, Werder Bremen, αναμένεται να είναι αρκετή για να κατακτήσει τον τίτλο, (1,16) , αν και ο νικητής του αγώνα της Stuttgart με τη Bayern, μπορεί να εκμεταλλευτεί πιθανό στραβοπάτημα. Η Bayern είναι στο 9,60 και η Stuttgart στο 26,00.

Η μάχη για τον πρώτο σκόρερ είναι αμφίρροπη. Το Σερί των εννιά γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του Edin Dzeko μείωσε την απόσταση από τον συμπαίκτη του Grafite στο ένα γκολ, με ένα παιχνίδι ν' απομένει. Ο Dzeko αξίζει της προσοχής στο 2.90, ενώ ο Grafite είναι στο 1,42 για να τερματίσει πρώτος.

Η Lyon μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει τον όγδοο συνεχόμενο τίτλο στη Γαλλία, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να καθορίσει που θα πάει, κερδίζοντας τη Marseille με 1-3 την Κυριακή το βράδυ. Έτσι, η Bordeaux, πρόταση της στήλης τους τελευταίους μήνες, είναι τρεις βαθμούς μπροστά (1,13) , με δύο παιχνίδια ν' απομένουν, μετά τη νίκη της επί της Le Mans με 3-2 και πάλι ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ. O Yoann Gourcuff ήταν και πάλι ο ήρωας της ομάδας, πετυχαίνοντας το έκτο γκολ του στ πέντε τελευταία παιχνίδια, ενώ δημιούργησε το νικητήριο γκολ με σουτ, που χτύπησε στο δοκάρι. Η Marseille είναι τώρα στο 4,20, ενώ η Lyon μετά τη νίκη δείχνει να παίρνει τη μάχη για την τρίτη θέση, μετά το στραβοπάτημα της PSG εντός έδρας με την Auxerre.

H νίκη της Udinese με 2-1 επί της Milan, ήταν αρκετή για την Inter να κατακτήσει τον τίτλο, αλλά το επιβεβαίωσαν κι οι ίδιοι με τη νίκη 3-0 επί της Siena στο San Siro. O Zaltan Ibrahimovic πέτυχε το τελευταίο γκολ για να κρατήσει την πίεση στο Marco di Vaio στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ. Ο di Vaio προηγείται μ' ένα γκολ και είναι στο 1,51, ενώ ο Zlatan είναι στο 2,00. Ο di Vaio σκόραρε και πάλι στη νίκη της Bologna με 2-1 επί της Lecce, αλλά η ομάδα παρέμεινε στη ζώνη του υποβιβασμού, καθώς η Torino κέρδισε επίσης. Η Juventus αναδείχθηκε ισόπαλη με την Atalanta κι έχει χάσει τόσους βαθμούς, που η Fiorentina, που βρίσκεται έναν βαθμό πίσω, μπορει να την πιάσει στην τρίτη θέση.

Σε άλλα πρωταθλήματα, ο Steve McClaren τελείωσε την πρώτη του σεζόν στην Ολλανδία χωρίς τρόπαιο, μετά την ήττα της Twente από τη Heerenveen στα πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας, Στην Πορτογαλία, η benfica εξασφάλισε την τρίτη θέση, πίσω από Porto και Sporting, μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Braga με 1-3, ενώ στην Κροατία, η Dinamo Zagreb κατέκτησε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο της με τη νίκη με 2-0 επί της Slaven Belupo.

Στην Αργεντινή, η Lanus είναι η νέα πρωτοπόρος, μετά τη νίκη της επί της Rosario Central με 2-1, ενώ η Velez Sarsfield έχασε με 3-1 από τη Gimnasia de La Plata. Το αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου πάντως, ήταν η ήττα της River Plate από την Huracan με 4-0, μια ήττα που εξάλειψε τις ελπίδες για τίτλο. Ο Juan Roman Riquelme αστόχησε σε πέναλτι για λογαριασμό της Boca Juniors, που παρ' όλα αυτά κέρδισε την Arsenal με 2-1. Το Σαββατοκύριακο ήταν περίεργο στη Βραζιλία, με τις Gremio, Palmeiras και Cruzeiro να χάνουν, ενώ Sao Paulo και Corinthians αναδείχθηκαν ισόπαλες κόντρα σε Atletico Paranaense και Botafogo αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: