13 Απριλίου 2009

Ποδόσφαιρο Σούπερ Λιγκ: Έπεσαν κάστρα...

Από όλα περιλάμβανε ο... μπαξές της 29ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λιγκ.
Ομάδες που πανηγύριζαν επειδή σώθηκαν (όπως ο Λεβαδειακός), ομάδες που πανηγύριζαν επειδή έφτασαν μια ανάσα από την εκπλήρωση των στόχων τους (όπως η Λάρισα), αλλά και ομάδες που έκλαιγαν επειδή υποβιβάστηκαν (όπως ο ΟΦΗ και ο Πανσερραϊκός) ή επειδή χάνουν το τραίνο της Ευρώπης (όπως ο Αρης)...

Δύο παραδόσεις που κρατούσαν επί σειρά ετών, έσπασαν την ίδια ημέρα και με το ίδιο σκορ. Η Λάρισα είχε να κερδίσει 26 ολόκληρα χρόνια τον Ολυμπιακό εκτός έδρας και τα κατάφερε χθες στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Δράστης, ο Ματσέι Ζουράφσκι, πρώτος σκόρερ των «βυσσινί» φέτος, με το γκολ που πέτυχε στο 54ο λεπτό. Με το «τρίποντο» αυτό, η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έφτασε μια ανάσα από την επίτευξη του φετινού στόχου που είναι η είσοδος στα πλέι οφ, αλλά και η έξοδος στο Europa Cup της επόμενης χρονιάς. Βέβαια, για να το καταφέρει αυτό, χρειάστηκε να κατεβάσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε τα «δεύτερα», αφού στο αρχικό σχήμα ήταν οι Πάβελ Κόβατς, Γιώργος Γκαλίτσιος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Μενδρινός και Γιώργος Νικλητσιώτης! Το «θεσσαλικό άτι» παρατάχθηκε πλήρες, σκόραρε με τον Πολωνό, είχε και δοκάρι με τον Γιώργο Φωτάκη, πήρε τους τρεις βαθμούς, διατηρήθηκε στο +2 από τον Αρη, ενώ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος άκουσε ρυθμικά το όνομά του από τη Θύρα 7! Το Καραϊσκάκη, πάντως, αποδοκίμασε εντονότατα την κάτω του μετρίου εμφάνιση των πρωταθλητών Ελλάδας που στις 2 Μαΐου θα διεκδικήσουν και το Κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η οποία ΑΕΚ ηττήθηκε και αυτή από τον Αρη μέσα στο ΟΑΚΑ, σπάζοντας μια παράδοση που κρατούσε 20 χρόνια! Το γκολ του Σέρχιο Κόκε ήταν αυτό που έδωσε τους τρεις βαθμούς στο συγκρότημα του Ιομάρ Μαζίνιο, αλλά στο φινάλε οι «κίτρινοι» δεν μπορούσαν να πανηγυρίσουν, καθώς την ίδια ώρα η Λάρισα κέρδιζε τον Ολυμπιακό. Πλέον, οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να ελπίζουν τουλάχιστον σε ισοπαλία των «βυσσινί», οι οποίοι δοκιμάζονται στη Λιβαδειά, την ώρα που ο Αρης φιλοξενεί στο Κλεάνθης Βικελίδης τον Πανθρακικό. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο ομάδων, οδηγούμαστε σε μπαράζ για την κατάληψη της πέμπτης θέσης. Οσο για την «Ενωση»; Τα προβλήματα και τα ερωτηματικά παραμένουν. Ο Εντίνιο, μετά το επεισόδιο με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ήταν στη βασική ενδεκάδα, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του. Στις απουσίες των Σωτήρη Κυργιάκου και Ρέφικ Τζιμπούρ, που πιθανόν δεν παίξουν στον τελικό του Κυπέλλου, ίσως προστεθεί και αυτή του Χουανφράν, που αποχώρησε υποβασταζόμενος από τον αγωνιστικό χώρο. Η δε εμφάνιση, κάτω του μετρίου και προκαλεί ερωτηματικά για τη συνέχεια, μιας και η ΑΕΚ, αν έληγε τώρα το πρωτάθλημα, θα έμπαινε στα πλέι οφ με 2 βαθμούς, όσους και ο Παναθηναϊκός, έναν λιγότερο από τον ΠΑΟΚ.

Ο οποίος ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης μέσα στα Πηγάδια από τη SKODA Ξάνθη με σκορ 2-1 και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βλάνταν Ιβιτς. Ο Σέρβος ήταν ο σκόρερ και των δύο τερμάτων των «Δικεφάλου του Βορρά» - το δεύτερο στις καθυστερήσεις με εύστοχο πέναλτι - που έμεινε μόνος στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Κι αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός «κόλλησε» στο 0-0 με τον Πανσερραϊκό, με τους Σερραίους να γνωρίζουν από νωρίς πως έχουν υποβιβαστεί, μιας και την ίδια ώρα ο Λεβαδειακός έκανε περίπατο στην Κομοτηνή, κερδίζοντας 3-1 τον Πανθρακικό. Το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού μετά από 33 ολόκληρα χρόνια ήπιε και μαθηματικά και ο ΟΦΗ, ο οποίος έμεινε στο 0-0 με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο, στο - αδιάφορο όπως εξελίχθηκε - ντέρμπι της Κρήτης. Στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος επέστρεφε μετά από πάρα πολλές αγωνιστικές στις επιτυχίες, κερδίζοντας εύκολα 4-1 τον καταδικασμένο από καιρό Θρασύβουλο, ενώ νίκη γοήτρου σημείωνε και ο Ηρακλής, που επικρατούσε 2-1 του Αστέρα Τρίπολης στο Καυτανζόγλειο.

Τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λιγκ:

SKODA Ξάνθη - ΠΑΟΚ 1-2 (61' Αγκάλι - 23', 93' πεν. Ιβιτς)

Πανσερραϊκός - Παναθηναϊκός 0-0

ΟΦΗ - Εργοτέλης 0-0

ΑΕΚ - Αρης 0-1 (23' Κόκε)

Πανιώνιος - Θρασύβουλος 4-1 (30' Κουμορτζί, 35' Αντερσον, 62' Εστογιανόφ, 91' Μπάρκογλου - 45' Τραϊκοβιτς)

Ολυμπιακός - Λάρισα 0-1 (54' Ζουράφσκι)

Ηρακλής - Αστέρας Τρίπολης 2-1 (48' Παπαστεριανός, 76' Γκαρσία - 83' Τσέζαρεκ)

Πανθρακικός - Λεβαδειακός 1-3 (36' Μπαχαρίδης - 2',63' Ναπολεόνι, 42' Ντιμπαλά)


Η βαθμολογία των πλέι οφ

1. ΠΑΟΚ 3 βαθμοί
2. Παναθηναϊκός 2 βαθμοί
3. ΑΕΚ 2 βαθμοί
4. Λάρισα 0 βαθμοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: