6 Απριλίου 2009

Όσκαρ: «Νιώθει βασιλιάς ο Βαλβέρδε!»


Ικανοποιημένος από την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Οσκαρ Γκονζάλες, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο». Ο Ισπανός μέσος έπλεξε το εγκώμιο του Ερνέστο Βαλβέρδε και τόνισε ότι ο συμπατριώτης έχει τις ικανότητες να αναλάβει τη Σεβίλλη ή την Ατλέτικο Μαδρίτης. «Περνάει καλά εδώ. Νιώθει βασιλιάς, ειδικά τώρα που πήρε το πρωτάθλημα», είπε για τον 45χρονο τεχνικό. Ο 27χρονος άσος μίλησε για την κόντρα του Σεμπαστιάν Λέτο με τον Βαλβέρδε και συμβούλεψε τον Αργεντινό να μην… τρελαίνεται.

Πώς ήταν η πρώτη χρονιά στον Ολυμπιακό;

Θα μπορούσα να πω ονειρεμένη, αν και ακόμα υπάρχει ο τελικός του Κυπέλλου, τον οποίο πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Από τη στιγμή που θα κάνουμε το νταμπλ, μπορώ να πω πως όλα πήγαν καλά και είμαι ευχαριστημένος. Βέβαια, περίμενα να παίξω περισσότερο, αλλά έτσι είναι αυτά. Του χρόνου ελπίζω να είναι καλύτερα τα πράγματα για μένα στην ομάδα.

Τα πράγματα στον Ολυμπιακό τα βρήκες όπως τα περίμενες;
Ναι. Είναι ένας σύλλογος μεγάλος σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τους συμπαίκτες μου ούτε με τον κόσμο ούτε με τη διοίκηση. Βρήκα αυτό που ήθελα.

Γιατί πήρατε εύκολα το πρωτάθλημα;
Ημασταν σταθερά καλοί. Κερδίσαμε ακόμα και στις άσχημες μέρες μας. Δεν δεχθήκαμε γκολ στα ντέρμπι. Θέλεις να πούμε κι άλλα;

Ποια είναι η πιο ανταγωνιστική ομάδα για τον Ολυμπιακό;
Μόνο ο Παναθηναϊκός. Είναι η πιο δύσκολη ομάδα για να την κερδίσεις. Φάνηκε και στα δύο παιχνίδια.

Η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ;
Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο κάτω από τον Παναθηναϊκό και φυσικά πολύ χειρότεροι από μας. Δεν μπορούσαν να μας απειλήσουν.

Ο κόσμος δεν έμεινε πολύ ευχαριστημένος από σένα. Πολλές εφημερίδες σού έκαναν σκληρή κριτική.
Δεν διαβάζω ελληνικές εφημερίδες, γιατί δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα. Ούτε και στην Ισπανία διάβαζα όμως. Συνήθως η κριτική είναι σωστή. Οταν παίζεις καλά, σε αποθεώνουν όλοι και όταν δεν είσαι καλός, σε κριτικάρουν. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο και το έχω συνηθίσει.

Πού οφείλεται η αγωνιστική σου άνοδος τελευταία;
Βρίσκω τα πατήματά μου. Το σημαντικότερο είναι ότι συνηθίζω το στιλ παιχνιδιού στην Ελλάδα. Είναι πιο δυνατό, πιο παθιασμένο το ποδόσφαιρο εδώ, αλλά όχι τόσο γρήγορο και λιγότερο τεχνικό από το ισπανικό. Επικοινωνώ πλέον καλύτερα με τους συμπαίκτες μου. Μπαίνω στη νοοτροπία της ομάδας. Κάνω και εντατικά μαθήματα αγγλικών για να μπορώ να συνεννοούμαι με τους Ελληνες.

Προτιμάς να παίζεις μαζί με τον Μπελούτσι;
Ναι. Προτιμώ να είμαι πίσω από τους επιθετικούς και πίσω μου ο Μπελούτσι με τον Ντουντού. Θέλω να παίζω μαζί με τον Μπελούτσι, γιατί έχουμε το ίδιο στιλ, ξέρει μπάλα και συνεννοούμαστε καλύτερα. Με μια ματιά ξέρουμε πώς θα συνεργαστούμε.

Αν φύγει ο προπονητής σου, θα αποχωρήσεις μαζί του;
Οχι. Εγώ έχω συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Δεν εξαρτώμαι από τον Βαλβέρδε. Δεν με κρατάει αυτός στην ομάδα.

Πιστεύεις ότι θα μείνει τελικά στον Ολυμπιακό ο Βαλβέρδε;
Δεν ξέρω. Εχει συμβόλαιο απ’ όσο γνωρίζω μέχρι το τέλος της σεζόν και υπάρχει το ενδεχόμενο να το ανανεώσει. Εδώ λένε ότι θα μείνει, και στην Ισπανία οι εφημερίδες αναφέρουν ότι έρχεται πρόταση από ισπανικό σύλλογο. Μάλλον τον θέλουν πολλοί.

Αν υπάρξει πρόταση από ομάδα τύπου Σεβίλης ή Ατλέτικο;
Πιστεύω ότι θα το σκεφτεί σοβαρά. Κυρίως για την οικογένειά του που δεν μένει μαζί του. Περνάει όμως καλά εδώ. Νιώθει βασιλιάς, ειδικά τώρα που πήρε το πρωτάθλημα.

Θα μπορούσε να τον ζητήσει μια ομάδα τέτοιου βεληνεκούς;
Σαφώς. Εχει περάσει άλλωστε από Εσπανιόλ και Μπιλμπάο και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του. Εκανε πολύ καλή δουλειά στην Ισπανία. Αφήστε που αν κληθεί από την Ισπανία, θα πάει και ως νταμπλούχος.

Με ποια ομάδα μοιάζει στην Ισπανία ο Ολυμπιακός;
Με τη Σεβίλη. Μοιάζει ο τρόπος παιχνιδιού τους. Είναι εξίσου δυνατές και γρήγορες ομάδες, παίζουν από τα πλάγια και παίζουν καλά το μαν του μαν.

Ποιος είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού φέτος;
Υπάρχουν πολλοί, αλλά ο Γκαλέτι είναι ο κορυφαίος κι όχι μόνο για τα γκολ που πέτυχε, αλλά για τη γενικότερη παρουσία του. Ο Αβραάμ επίσης είναι λίγο πιο κάτω. Δεν ξεχνώ και τον Νικοπολίδη, που είναι απίστευτα σταθερός. Μπορεί να παίξει άλλα 3-4 χρόνια! Είναι μεγάλος τερματοφύλακας. Εχει εξαιρετική σωματοδομή, είναι υγιής και πολύ δυνατός.

Τι έφταιξε και ήρθε ο αποκλεισμός από Ανόρθωση και Σεντ Ετιέν;
Η Ανόρθωση ήταν καλή ομάδα. Φάνηκε και από την πορεία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηταν νωρίς το παιχνίδι και δεν ήταν έτοιμος ο Ολυμπιακός. Καλά καλά δεν είχε ολοκληρωθεί το ρόστερ μας. Δεχτήκαμε δύο γκολ στα πρώτα 15 λεπτά και η πρόκριση χάθηκε από το 3-0 της Κύπρου. Η Σεντ Ετιέν έπαιξε φανταστικά τόσο εδώ όσο και στη Γαλλία. Μας αιφνιδίασε. Δεν περιμέναμε ότι θα ήταν τόσο δυνατή.

Κρίνεις φυσιολογική την έκρηξη του Λέτο;
Οχι ασφαλώς. Τον προπονητή πρέπει να τον σέβονται όλοι. Τα δίνεις όλα στις προπονήσεις, αλλά αν δεν σε βάλει στο ματς, υπακούς και δεν αντιδράς, δεν… τρελαίνεσαι.

Σωστά γύρισε στην ομάδα;
Είναι παίκτης του Ολυμπιακού όπως όλοι μας και πρέπει να προπονείται με την ομάδα. Αν ο προπονητής κρίνει ότι δεν πρέπει να παίξει, ας μην παίξει. Αλλά όχι να προπονείται μόνος του.

Θα έπρεπε να τιμωρηθεί;
Οχι. Εναν παίκτη δεν μπορείς να τον τιμωρείς. Πρέπει να τον βοηθάς. Αυτό είναι το πιο σωστό για να εξασφαλιστεί η ηρεμία στην ομάδα και να μην αλλάζουν οι ισορροπίες στο τμήμα.

Εχεις φίλους Ισπανούς ποδοσφαιριστές;
Ναι. Τον Θελάδες της Σαραγόσα, τον Κάνι της Βιγιαρεάλ και τον Βίγια της Βαλένθια. Με τον Βίγια μοιραζόμασταν το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές με τη Σαραγόσα. Τρώγαμε μαζί, βγαίναμε μαζί, όλα μαζί τα κάναμε.

Αξίζει τα 50 εκατ. ευρώ που κοστολογείται;
Κανένας ποδοσφαιριστής δεν αξίζει τόσα λεφτά. Εχει χαθεί το μέτρο με τα ποσά που ακούγονται για Μέσι, Ρονάλντο, Ετο. Το νορμάλ ποσό θα ήταν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν αξίζει περισσότερα.

Τι σου αρέσει στην Ελλάδα;
Η ησυχία εκεί που μένω και η θάλασσα. Από την άλλη, δεν αντέχεται η κίνηση. Να φανταστείς ότι κάποιες φορές κάνω μία ώρα για να πάω στου Ρέντη από το σπίτι μου στη Βούλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: