12 Απριλίου 2009

Στοίχημα Σούπερ Λιγκ: Κληρώνει για πλέι οφ και υποβιβασμό

Προτελευταία στροφή για το φινάλε της Σούπερ Λιγκ και δύο είναι τα ανοιχτά ζητήματα. Ποια είναι η τέταρτη ομάδα που θα συμμετάσχει στα πλέι οφ και ποιες θα ακολουθήσουν τον Θρασύβουλο στη Β' Εθνική. Η 29η αγωνιστική αναμένεται να λύσει τις απορίες.

Σπουδαίο παιχνίδι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον Αρη. Στην «Ενωση» το κλίμα είναι καλό, μετά την πρόκριση της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Μετά το 3-1 επί του Πανσερραϊκού εντός έδρας, οι «κιτρινόμαυροι» απέσπασαν την Τετάρτη «λευκή» ισοπαλία στις Σέρρες και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της 2ας Μαΐου, που θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στο πρωτάθλημα, μετά από έξι διαδοχικές επιτυχίες, το συγκρότημα του Ντούσαν Μπάγεβιτς «κόλλησε» στο 1-1 με τον Πανθρακικό την περασμένη εβδομάδα, μένοντας τρεις βαθμούς πίσω από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στη μάχη της δεύτερης θέσης.

Το κακό για την «Ενωση» είναι πως τα προβλήματα αυξάνονται ενόψει και των υποχρεώσεων στα πλέι οφ. Μετά τον Σωτήρη Κυργιάκο και ο Ρέφικ Τζιμπούρ τραυματίστηκε και αναμένεται να μείνει για τρεις εβδομάδες εκτός αγωνιστικής δράσης. Επιπλέον ο Εντίνιο είχε έντονο επεισόδιο με τον προπονητή του, ο οποίος τον παρέπεμψε στη διοίκηση! Θεωρείται δεδομένο πως ο Σερβοέλληνας τεχνικός θα πραγματοποιήσει αλλαγές, με τους Γκουστάβο Μαντούκα και Ζεράλντο Αλβες να θέτουν υποψηφιότητα.

Από την άλλη πλευρά, ο Αρης παίζει τα ρέστα του για την κατάληψη της πέμπτης θέσης, που οδηγεί στα πλέι οφ. Η άνετη νίκη 4-1 επί του ΟΦΗ, σε συνδυασμό με την γκέλα της Λάρισας, έφερε τους «κίτρινους» στο -1 από τους «βυσσινί» και πλέον όλα είναι πιθανά. Το ευχάριστο για τον Ιομάρ Μαζίνιο είναι ότι τέθηκε επιτέλους στη διάθεσή του ο Βίκτορ Βιτόλο (θα αγωνιστεί με προστατευτική μάσκα) μιας και τα προβλήματα ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι πολλά, με την απουσία του τραυματία Αλεχάντρο Λέμπο και του τιμωρημένου Σάνελ Γιάχιτς. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έλειψαν από κάποιες προπονήσεις οι Κρίστι Βανγκέλι, Φρανσίσκο Χαβίτο και Πιοτρ Βλοντάρτσικ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μαζίνιο και ο βοηθός του, Ντονάτο, ταξίδεψαν την Τετάρτη στις Σέρρες για να παρακολουθήσουν από κοντά την ΑΕΚ. Παιχνίδι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Μπάγεβιτς, ο οποίος μέχρι και λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της σεζόν, ήταν στην τεχνική ηγεσία του Αρη!

Το άλλο παιχνίδι στο οποίο στρέφονται τα βλέμματα, είναι αυτό που θα διεξαχθεί στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Λάρισα. Οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλισαν και μαθηματικά πριν λίγες εβδομάδες τον 12ο τίτλο τους τα 13 τελευταία χρόνια, ενώ μεσοβδόμαδα επικράτησαν 2-1 του Αστέρα Τρίπολης και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που θα γίνει στο ΟΑΚΑ στις 2 Μαΐου με αντίπαλο την ΑΕΚ. Το ενδιαφέρον στο στρατόπεδο των Πειραιωτών έχει στραφεί σε άλλα θέματα, όπως η ανανέωση του συμβολαίου του Ερνέστο Βαλβέρδε, η αποχώρηση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς από την ενεργό δράση, η απόφαση των Παρασκευά Αντζα και Χρήστου Πατσατζόγλου να μην συνεχίσουν στο σύλλογο.

Το ματς με τους Θεσσαλούς θα είναι φιέστα, ωστόσο ο Ισπανός τεχνικός θα παρατάξει την ομάδα του χωρίς τους Ντιντιέ Ντομί, Οσκαρ Γκονζάλες, Βασίλη Τοροσίδη, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Κώστα Μήτρογλου και Ιεροκλή Στολτίδη. Επίσης, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα ξεκουραστούν και κάποιοι από τους λεγόμενους βασικούς, όπως οι Φερνάντο Μπελούτσι, Ντιόγο και Πατσατζόγλου, με τους νεαρούς να παίρνουν και πάλι τις ευκαιρίες τους.

Οσο για τους «βυσσινί», έχασαν μεγάλη ευκαιρία να κλειδώσουν τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ την προηγούμενη αγωνιστική, όταν και έμειναν στο 0-0 με τον Πανιώνιο στο Αλκαζάρ, ωστόσο και πάλι έχουν προβάδισμα δύο βαθμών έναντι του Αρη ενώ την τελευταία αγωνιστική φιλοξενούνται από τον Λεβαδειακό - που πιθανότατα θα είναι αδιάφορος. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης τόνισε πως η ομάδα του μπορεί να κερδίσει τον Ολυμπιακό ακόμα και μέσα στον Πειραιά, επομένως φτάνει να το αποδείξει κι εντός αγωνιστικού χώρου. Ο νεαρός τεχνικός, όμως, θα έχει δύο σοβαρότατες απουσίες στο κέντρο της άμυνας, αφού θα απουσιάσουν οι Νίκος Νταμπίζας και Ηλίας Κώτσιος. Επισης, εξαιρετικά αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Φρανκ Γκουέλα. Τουλάχιστον, τέθηκαν κανονικά στη διάθεσή του οι Ηλίας Κυριακίδης και Τουμέρ Μετίν. Παιχνίδι με ιδιαίτερη σημασία για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο που θα αντιμετωπίσει την ομάδα με την οποία γνώρισε πολλές χαρές.

Το ντέρμπι της Κρήτης, ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Εργοτέλη, είναι πιθανό να μην έχει το παραμικρό βαθμολογικό ενδιαφέρον, ωστόσο πάντα υπάρχει το γόητρο. Η ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη ελπίζει μόνο σε ένα μικρό θαύμα για να παραμείνει στην κατηγορία. Στο -6 από τον Λεβαδειακό, πρέπει να κερδίσει τον Εργοτέλη και τον Παναθηναϊκό και να ελπίζει οι Βοιωτοί να μην πάρουν ούτε έναν βαθμό, για να οδηγηθούν σε μπαράζ και να διεκδικήσουν τη σωτηρία τους. Δύσκολα... Ουσιαστικά, η κατηγορία για τον ΟΦΗ χάθηκε στα δύο εντός έδρας παιχνίδια με Πανσερραϊκό και Λεβαδειακό, όταν πήρε μόλις έναν βαθμό. Ο «Ρουμάνος» έχει να επιλύσει και αρκετά προβλήματα καθώς θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Κοσμίν Μπαρκαουάν και Κώστας Σταυρακάκης, αλλά και οι Αλεκσάντρ Σίμιτς, Ζντράβκο Πόποβιτς που είναι τραυματίες. Επίσης, αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Γιοβάν Κοστόφσκι και Τάσου Βενέτη. Τουλάχιστον, τέθηκαν στη διάθεση του προπονητή τους οι Ιλια Στόλιτσα και Γιώργος Πυθαρούλης που ξεπέρασαν τα προβλήματά τους, αλλά και ο Ελίνι Δημούτσος που εξέτισε την τιμωρία του.

Αντίθετα, το κλίμα στον Εργοτέλη είναι πολύ καλύτερο. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου - που συμφώνησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2011 - έπαιξε καλό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, σημείωσε σημαντικές επιτυχίες και εξασφάλισε εύκολα την παραμονή του στα μεγάλα σαλόνια. Οι «κιτρινόμαυροι» είναι άγνωστο αν θα θελήσουν να αποτελειώσουν τον συντοπίτη, ωστόσο όλο και θα θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα 3-1 του πρώτου γύρου. Ο Καραγεωργίου δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους Μανουέλ Τζούνιορ, Δημήτρη Ορφανό και Δημήτρη Γελαδάρη ενώ υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά στη συμμετοχή των Πατρίκ Ογκουνσότο, Γιώργου Βακουφτσή, Χρήστου Χρυσοφάκη και Λάμπρου Κεφαλάκου. Θα απουσιάσει σίγουρα και ο τραυματίας Γκέρνοτ Πλάσνεγκερ. Πάντως, και για τις δύο ομάδες της Κρήτης, το Παγκρήτιο αποδείχθηκε «μαύρη τρύπα», καθώς αμφότερες μάζεψαν περισσότερους βαθμούς μακριά από αυτό!

Στα υπόλοιπα παιχνίδια, εκτός έδρας αποστολές για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό που διεκδικούν την δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να αντιμετωπίζει την SKODA Ξάνθη στα Πηγάδια και τους «πράσινους» τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες (οι φιλοξενούμενοι είναι με το 1,5 πόδι στη Β' Εθνική και μεσοβδόμαδα αποκλείστηκαν από το Κύπελλο).

Στα πλέον αδιάφορα παιχνίδια ο Ηρακλής (με τους Φερνάντο Μαρκές και Αλεκσάντρ Βούκοβιτς να πλακώνονται στην προπόνηση της Παρασκευής) υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης στο Καυτανζόγλειο και ο Πανιώνιος το Θρασύβουλο στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο Λεβαδειακός θα ψάξει στην Κομοτηνή κόντρα στον Πανθρακικό για το βαθμό που θα του ανανεώσει την παραμονή στα μεγάλα σαλόνια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λιγκ:
Ηρακλής - Αστέρας Τρίπολης 12/04 19:00
Ο.Φ.Η. - Εργοτέλης 12/04 19:00
SKODA Ξάνθη - Π.Α.Ο.Κ. 12/04 19:00
Πανσερραϊκός - Παναθηναϊκός 12/04 19:00
Ολυμπιακός - Λάρισα 12/04 19:00
Πανθρακικός - Λεβαδειακός 12/04 19:00
Πανιώνιος - Θρασύβουλος 12/04 19:00
Α.Ε.Κ. - Άρης 12/04 19:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: