31 Μαρτίου 2009

Στοίχημα μπάσκετ Euroleague: Καθαρίζει ο Ολυμπιακός;

Την ευκαιρία να κάνει το 3-0 επί της Real Madrid και να πάρει από τώρα το εισιτήριο για το Final-4 του Βερολίνου έχει ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός πάει στη Siena για να ξαναπάρει το πλεονέκτημα.

Η Real Madrid θα προσπαθήσει να επεκτείνει τουλάχιστον για ακόμα ένα παιχνίδι την παρουσία της στη φετινή Euroleague, καθώς φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο τρίτο παιχνίδι των πλέι οφ στη φάση των προημιτελικών, στο Palacio Vistalegre της ισπανικής πρωτεύουσας Οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνται της σειράς 2-0, μετά τις δύο δύσκολες νίκες που πήραν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα μία και θα στείλει την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Final-4 για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία. Αν και ο σύλλογος έχει χρόνια να πάει στο Final-4, ο Γιαννάκης έχει στη διάθεσή του τρεις πρωταθλητές Euroleague - τους Θοδωρή Παπαλουκά, Nikola Vujcic και Yotam Halperin, που έπαιξαν στον περσινό τελικό της διοργάνωσης - οι οποίοι δίνουν στην ομάδα τους την απαραίτητη καθοδήγηση όταν τη χρειάζεται, όπως σε αυτό το κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι.

Η Real, εν τω μεταξύ, έχει κερδίσει έξι συνεχόμενα παιχνίδια στην έδρα της και θα δώσει τα πάντα προκειμένου να ισοφαρίσει τη σειρά και να τη στείλει πίσω στον Πειραιά για το πέμπτο παιχνίδι. Οι παίκτες του προπονητή Joan Plaza είναι αισιόδοξοι πως μπορούν να τα καταφέρουν, αν και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια δεν τα κατάφεραν, έχοντας προβάδισμα στην τέταρτη περίοδο. Οι βετεράνοι Louis Bullock και Felipe Reyes παρείχαν αρκετά καλές επιδόσεις στο σκοράρισμα για τους «μερένγκες», αλλά η Real υπέφερε από σταθερότητα στον τομέα αυτό από τον πάγκο. Μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός κερδίζει 94-44 τη Real στη μάχη των πάγκων. Επίσης, οι «ερυθρόλευκοι» είναι πολύ πιο «καυτοί» από τη γραμμή του τριπόντου, έχοντας πετύχει 17 με ποσοστό 48,6% ενώ η Real έχει 10 με ποσοστό 28,6%. Μέρος του προβλήματος της γηπεδούχου ομάδας βρίσκεται στη θέση του πόιντ γκαρντ, όπου ο Plaza θα πρέπει να πάρει περισσότερα από τους Raul Lopez, Pepe Sanchez και Sergio Llull, οι οποίοι θα χρειαστεί να ηγηθούν της ομάδας επιθετικά και αμυντικά.

Η περιφερειακή γραμμή της Real, που περιλαμβάνει ακόμα τους Bullock και Marko Tomas, τίθεται αντιμέτωπη με την πλήρη γραμμή των «ερυθρόλευκων» που περιλαμβάνει τους Παπαλουκά, Halperin, Jannero Pargo και τον «καυτό» Lyn Greer, που είχε 20 πόντους μέσο όρο στα δύο πρώτα παιχνίδια. Ο Vujcic ηγείται των ψηλών του Ολυμπιακού, μαζί με τον Γιάννη Μπουρούση και τους φόργουορντ Γιώργο Πρίντεζη, Παναγιώτη Βασιλόπουλο και Josh Childress. Η Real στηρίζεται στους Tomas Van den Spiegel και Reyes στους πίβοτ στους Jeremiah Massey, Axel Hervell, Kennedy Winston και Alex Mumbru στους φόργουορντ. Το κοινό των γηπεδούχων θα δώσει επιπλέον αυτοπεποίθηση στη Real, η οποία μπορεί να αποβεί καθοριστική στο φινάλε του ματς. Εν τούτοις, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ολυμπιακός προετοιμάστηκε το Σαββατοκύριακο μην έχοντας να δώσει κάποιο παιχνίδι, ενώ η Real είχε το ταξίδι στα Κανάρια Νησιά, όπου ηττήθηκε από την Kalise Gran Canaria για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Το τρίτο παιχνίδι του πιο ενδιαφέροντος ζευγαριού των προημιτελικών της Euroleague διεξάγεται στη Siena, με την Montepaschi να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Η σειρά είναι στο 1-1, μετά από δύο έντονα παιχνίδια στην Αθήνα. Το τρίτο και τέταρτο παιχνίδι θα γίνουν στην Ιταλία και, εάν χρειαστεί, το πέμπτο θα διεξαχθεί εκ νέου στην Ελλάδα. Και οι δυο ομάδες έβγαλαν όλα τους τα όπλα στο δεύτερο παιχνίδι, βάζοντας στο παρκέ τους τραυματίες αστέρες τους που ήταν αμφίβολοι. Οι «πράσινοι» χρησιμοποίησαν τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος υπέφερε από θλάση, που έπαιξε για 22 λεπτά, ενώ οι πρωταθλητές Ιταλίας χρησιμοποίησαν τον νικητή της Euroleague, Ksistof Lavrinovic, για 16 λεπτά παρά το ότι είχε σπάσει το χέρι του.

Αυτοί οι δύο αστέρες αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στο τρίτο παιχνίδι, ειδικά από τη στιγμή που καμιά ομάδα δεν είχε εγχώριες υποχρεώσεις το Σαββατοκύριακο, δίνοντας στον προπονητή του Παναθηναϊκού Zeljko Obradovic και στον ομόλογό του της Montepaschi, Simone Pianigiani, τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν για το τρίτο ματς. Το μείζον θέμα των αγώνων μέχρι τώρα, ήταν η μάχη της ρακέτας, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός με την γεμάτη γραμμή του με τους Mike Batiste, Nikola Pekovic, Αντώνη Φώτση και Κώστα Τσαρτσαρή προσπάθησαν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι της Montepaschi, η οποία παρέταξε τον 1,94 φόργουορντ Romain Sato ή και τον άπειρο Luca Lechtaler στη ρακέτα, την ώρα που οι βασικοί Shaun Stonerook ή Ben Eze είχαν πρόβλημα με τα φάουλ.

Η επιστροφή του Lavrinovic αλλάζει τις ισορροπίες στη ρακέτα και η Montepaschi μπορεί πλέον να ελπίζει σε περισσότερα από τους ψηλούς της. Στην περιφέρεια, ο αστέρας και ηγέτης της Montepaschi, Terrell McIntyre, θα αναμετρηθεί με τον Διαμαντίδη, ενώ οι Rimas Kaukenas, Henry Domercant και Sato είναι τα μεγαλύτερα όπλα των γηπεδούχων. Οι πρωταθλητές Ελλάδας στηρίζονται στους Βασίλη Σπανούλη, Sarunas Jasikevicius και Drew Nicholas στους γκαρντ και στον Στράτο Περπέρογλου στους σμολ φόργουορντ. Η συγκεκριμένη σειρά ήταν αυτή με τους περισσότερους πόντους από τις υπόλοιπες και το τρίτο παιχνίδι αναμένεται να είναι ακόμα μια μάχη των σκόρερ.

Η γηπεδούχος ομάδα θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να πάρει πόντους και από άλλους παίκτες πλην των McIntyre, Kaukenas και Sato, ευελπιστώντας πως κάποιος κοντός θα επιφέρει την ισορροπία στην επίθεση της Montepaschi. Τέσσερις διαφορετικοί παίκτες του Παναθηναϊκού πέτυχαν διψήφιο αριθμό πόντων στα δύο πρώτα παιχνίδια και οι «πράσινοι» ευελπιστούν πως θα υπάρχει και κάτι διαφορετικό στο τρίτο παιχνίδι. Με τις δυο ομάδες να είναι υγιείς και γεμάτες ταλαντούχους και έμπειρους παίκτες και έχοντας αναμετρηθεί ήδη τέσσερις φορές τη φετινή σεζόν, αυτό το παιχνίδι αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς. Όπως και να έχει, το αήττητο σερί 14 αγώνων της Montepaschi στην έδρα της, δίνει στους παίκτες του Pianigiani ένα προβάδισμα το οποίο καλείται να εξισορροπήσει ο Παναθηναϊκός.

Στα άλλα ζευγάρια, η Tau Ceramica υποδέχεται την Regal Barcelona έχοντας σπάσει την έδρα των Καταλανών στο πρώτο παιχνίδι, ενώ η CSKA Moscow καλείται να κάνει το 3-0 στο Βελιγράδι απέναντι στην Partizan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: