2 Μαρτίου 2009

Το εγχειρίδιο ενός καλού παίκτη. Οι δέκα συμβουλές...

Δέκα είναι οι βασικές συμβουλές, για να αποφεύγετε τις μεγάλες ζημιές στο Στοίχημα και στον Τζόγο γενικότερα. Μελετήστε τις προσεκτικά γιατί έχουν πραγματική αξία...

1. Να έχετε τον έλεγχο

Οι νικητές έχουν πάντα τον έλεγχο των συναλλαγών τους. Σχεδιάζουν τις συναλλαγές τους και εκτελούν την συναλλαγή σύμφωνα με το σχέδιο. Οι χαμένοι λειτουργούν παράλογα και παρορμητικά, με αισθήματα απληστίας και φόβου. Το χάσιμο του ελέγχου στην στρατηγική των συναλλαγών σας οδηγεί σε χάσιμο των χρημάτων σας .

2. Να παίρνετε την ευθύνη των αποτελεσμάτων

Οι νικητές παίρνουν την ευθύνη για τα αποτελέσματα των συναλλαγών τους (κέρδη και ζημιές). Έπειτα από την... δοκιμασία του χασίματος, ο νικητής θα προσπαθήσει να αξιολογήσει εάν ο αρχικός λόγος για την συναλλαγή ήταν σωστός, ή κάτι βασικό άλλαξε κατά την διάρκεια, οπότε προσπαθεί να μάθει από αυτό. Ο χαμένος θα κατηγορήσει το ανταλλακτήριο, ένα στοιχείο ή μια συμβουλή που πήρε από έναν συνάδελφο, το αφεντικό, την γυναίκα ή τα παιδιά του.

3. Να έχετε γνώση για την γενική κατάσταση της αγοράς

Οι νικητές έχουν γνώση της γενικής κατάστασης της αγοράς και ρυθμίζουν την στρατηγική της συναλλαγής κατάλληλα. Τι συνέβη στον δείκτη FTSE 100 τον τελευταίο χρόνο; Τι συνέβη στην τιμή του πετρελαίου πρόσφατα; Ποιες αγορές είναι σε άνοδο και ποιες σε πτώση; Οι νικητές γνωρίζουν, οι χαμένοι όχι!

4. Αναπτύξτε το όριο σας

Οι νικητές έχουν ένα όριο, το οποίο δεν έχουν οι χαμένοι. Αυτό το όριο μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα με έρευνα, τεχνική ανάλυση, κάποιο σύστημα που να μπορεί να προσδιορίζει κανόνες συναλλαγών, για είσοδο και έξοδο από κάποια συναλλαγή. Οι χαμένοι δεν έχουν όριο και συχνά δεν έχουν και σύστημα (ή απλά έχουν ένα «κακό» σύστημα που χρησιμοποιούν έτσι και αλλιώς).

5. Χρησιμοποιήστε μεθόδους που να σας ταιριάζουν

Οι νικητές χρησιμοποιούν ένα σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Αυτό μπορεί να αφορά στους πόρους, στο χρονικό όριο, στην συμπεριφορά για την αντιμετώπιση του ρίσκου ή των προσωπικών απόψεων. Οι χαμένοι χρησιμοποιούν συστήματα που δεν τους ταιριάζουν και τελικά αυτό τους κοστίζει σε χρήμα.

6. Ισορροπήστε το ρίσκο σας και την ανταπόδοση

Κάποιες συναλλαγές έχουν μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, αλλά μικρή ανταπόδοση αν έχουν επιτυχία. Κάποιες άλλες έχουν χαμηλή πιθανότητα επιτυχίας αλλά τεράστιο κέρδος αν υπάρχει επιτυχία. Το να καταλαβαίνεις την σχέση μεταξύ του συγκεκριμένου ρίσκου και της ανταπόδοσης της συναλλαγής είναι καίριο. Οι χαμένοι πολύ συχνά στοιχηματίζουν σε αποδόσεις με μεγάλο ρίσκο και μικρό κέρδος ( η χειρότερη συναλλαγή από όλες!).

7. Διαχειριστείτε τα χρήματα σας (μέγεθος στοιχήματος)

Οι νικητές έχουν κατάλληλη στρατηγική για να προσδιορίσουν το μέγεθος του στοιχήματος. Αυτό μπορεί να βασιστεί στην αξία του λογαριασμού συναλλαγών σας. Οι χαμένοι έχουν την τάση να αλλάζουν το μέγεθος τους στοιχήματος τους τακτικά και συχνά στοιχηματίζουν πολλά όταν προσπαθούν να ρεφάρουν ζημιές ή γίνονται άπληστοι.

8. Σχεδιάστε την στρατηγική εξόδου

Οι στρατηγικές εξόδου από μια συναλλαγή είναι εξίσου σημαντικές με την στρατηγική εισόδου. Πρέπει πάντα να έχετε εξ αρχής ένα όριο σταματήματος στις ζημιές, καθώς και ένα στόχο για το κέρδος για κάθε συναλλαγή. Αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί αργότερα. Οι χαμένοι πολλές φορές μπαίνουν σε μια συναλλαγή χωρίς να οριοθετούν τις ζημιές ή στόχο για κέρδος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν σχέδιο.

9. Συντάξτε γραπτά σχέδια

Οι νικητές έχουν γραπτά σχέδια όσον αφορά σε προϋπολογισμούς, στόχους, κανονισμούς συναλλαγών, σχέδια, τελικές λίστες και απρόοπτες εξελίξεις. Σκεφτείτε το ως δουλεία και ότι αυτοί οι γραπτοί κανόνες είναι το πλάνο εργασίας σας. Οι χαμένοι δεν έχουν γραπτά πλάνα και αποτυγχάνουν ως χρηματιστές (όπως μια δουλεία χωρίς προϋπολογισμό, στόχο, πλάνο εργασίας ή πλάνο για απρόοπτες εξελίξεις που μοιραία θα συμβούν).

10. Παρακολουθήστε την απόδοση σας

Όπως με κάθε δουλειά είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε την απόδοση σας. Αυτό περιλαμβάνει γενική καταγραφή κερδών και ζημιών, όπως και ανασκόπηση των λαθών που έχουν γίνει. Κάποιοι χρηματιστές επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη γιατί ποτέ δεν παρακολουθούν αντικειμενικά την απόδοση τους.

Πρόκειται για ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ και σας προτείνουμε να τις τυπώσετε, και να τις ξανα-διαβάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: