7 Νοεμβρίου 2008

Έφοδος στα πρακτορεία της Stanleybet

Λουκέτο στο πρακτορείο της Stanleybet στον οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι έβαλαν χθες το βράδυ οι αρχές, προχωρώντας σε συλλήψεις των υπαλλήλων αλλά και παικτών που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο κατάστημα.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο διαμεσολαβών της Stanleybet κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και σήμερα το μεσημέρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος διέταξε περαιτέρω έρευνα και άφησε το διαμεσολαβούνται ελεύθερο.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτό συνιστά έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση από την Εισαγγελία του νόμιμου δικαιώματος εγκατάστασης και διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών αθλητικού στοιχηματισμού της Stanleybet International διότι, σε αντίθετη περίπτωση, όπως εξάλλου συνηθίζεται, εάν ο εισαγγελέας ήταν πεπεισμένος για την τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης, θα παρέπεμπε την υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο χωρίς περαιτέρω έρευνα".
Έπειτα από μια εβδομάδα λειτουργίας του συγκεκριμένου πρακτορείου της βρετανικής εταιρείας στην Ελλάδα, οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμό του επικαλούμενοι παραβάσεις του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη επιχείρηση έχει προγραμματιστεί και για το δεύτερο πρακτορείο της Stanleybet στη Καλαμαριά.
Στελέχη της αγοράς ανέφεραν πως το κλείσιμο των πρακτορείων της εταιρείας αθλητικού στοιχηματισμού πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή ο ΟΠΑΠ ανέφερε πως «θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του από τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο κατά τρόπο απόλυτο», συμπληρώνοντας πως «ο νομικός και οικονομικός κίνδυνος που αναλαμβάνει με την αυθαίρετη κίνηση της η Stanleybet είναι τεράστιος».
Στα μέσα της εβδομάδας είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι η λύση που προωθείται από πλευράς ΟΠΑΠ και υπουργείου Οικονομίας είναι να ασκηθεί έλεγχος στη Stanleybet Ιnternational για τυχόν παραβάσεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας και όχι για το θέμα του μονοπωλίου. Η στρατηγική αυτή τελικά δεν επελέγη, αντίθετα προτιμήθηκε το κλείσιμο των πρακτορείων, κάτι που θεωρείται πως θα προκαλέσει την αντίδραση της βρετανικής εταιρείας.

Τι αναφέρει η σύμβαση

Στις 15 Δεκεμβρίου 2000 υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε. δυνάμει της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο της παραχώρησε για 20 έτη τα αποκλειστικά δικαιώματα λειτουργίας και διαχείρισης στην Ελλάδα 11 παιχνιδιών αριθμολαχείων και παιχνιδιών σχετικών με αθλητικά γεγονότα. Δυνάμει των όρων της σύμβασης παραχώρησης και της κείμενης νομοθεσίας, παρέχονται επίσης τα αποκλειστικά δικαιώματα λειτουργίας και διαχείρισης οποιουδήποτε νέου παιχνιδιού στην Ελλάδα σχετικά με αθλητικά γεγονότα.
Το τίμημα αυτής της 20ετούς παραχώρησης ανήλθε σε 322,8 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος της παραχώρησης συμψηφίστηκε με διάφορες απαιτήσεις από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού. Επιπρόσθετα, κεφαλαιοποιήθηκαν 29,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 62,9 εκατ. ευρώ, καθώς και τα πρόσθετα 13,2 εκατ. ευρώ που οφείλονταν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της Stanleybet

H Stanleybet International ανακοινώνει ότι χθες το βράδυ, στις 19:30, η Αστυνομία, μετά από μήνυση της ΟΠΑΠ Α.Ε., συνέλαβε το διαμεσολαβούντα υπεύθυνο του καταστήματος και κατάσχεσε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χρήματα και κουπόνια.
Παράλληλα με την επέμβαση της Αστυνομίας έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων στο κατάστημα. Από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε η πλήρης συμμόρφωση του πράκτορα και της εταιρείας με τους ελληνικούς φορολογικούς νόμους.
Ο διαμεσολαβών της Stanleybet International κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και σήμερα το μεσημέρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος διέταξε περαιτέρω έρευνα και άφησε τον διαμεσολαβούντα ελεύθερο.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτό συνιστά έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση από την Εισαγγελία του νόμιμου δικαιώματος εγκατάστασης και διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών αθλητικού στοιχηματισμού της Stanleybet International διότι, σε αντίθετη περίπτωση, όπως εξάλλου συνηθίζεται, εάν ο εισαγγελέας ήταν πεπεισμένος για την τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης, θα παρέπεμπε την υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο χωρίς περαιτέρω έρευνα.

(Πηγή: capital)

Δεν υπάρχουν σχόλια: