31 Οκτωβρίου 2008

Το μεγάλο στοίχημα του ΟΠΑΠ απέναντι στη Stanleybet

Μεγάλο «πονοκέφαλο» στον ΟΠΑΠ πρόσθεσε το άνοιγμα των καταστημάτων της Stanleybet στην Ελλάδα. Χθες συνεδρίαζαν μέχρι το βράδυ οι νομικοί σύμβουλοι προκειμένου να βρουν την κατάλληλη νομική φόρμουλα, με την οποία ο οργανισμός θα απαντούσε στην ευθεία πρόκληση του μονοπωλίου που του έχει εκχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο.
Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα βάσει της οποίας θα απαντούσε τόσο ο οργανισμός, όσο και το ελληνικό δημόσιο. Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για δίλημμα των νομικών του ΟΠΑΠ να παρέμβουν βάσει της μονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς θεωρείται δεδομένη η προσφυγή της εταιρείας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο πρότυπο των υποθέσεων Gambelli και Placanica στην Ιταλία. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι νομικοί σύμβουλοι θεωρούσαν ότι μια απραξία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα είχε ως αποτέλεσμα την defacto κατάργηση του μονοπωλίου του οργανισμού. Ηδη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Stanleybet είναι έτοιμη να λειτουργήσει άλλα τέσσερα καταστήματα στην Ελλάδα με ισάριθμους συμβαλλόμενους πράκτορες. Το θέμα απασχολεί και το υπουργείο Οικονομίας, καθώς πέρα από την παραβίαση του μονοπωλίου του Δημοσίου, τα καταστήματα που άνοιξε η Stanleybet στην Ελλάδα, λειτουργούν έχοντας τη φορολογική τους έδρα εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Μάλτα. Χθες η κίνηση στο κατάστημα του Κολωνακίου, απέναντι ακριβώς από την οικία του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη (Αναγνωστοπούλου 15) ήταν υποτονική. Οι περίεργοι ήταν εκείνοι που πέρασαν το κατώφλι, παρά οι συστηματικοί παίκτες. Η Stanleybet προσφέρει ένα κουπόνι στοιχηματισμού, ίσως και 10 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που προσφέρει ο ΟΠΑΠ, αλλά οι αποδόσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες του ελληνικού οργανισμού.
Παράγοντες του ΟΠΑΠ έκαναν χθες λόγο για φανερή πρόκληση της Stanleybet απέναντι στην ελληνική πολιτεία, η οποία από το 2005 δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της βρετανικής εταιρείας για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής προκαθορισμένου στοιχήματος στην Ελλάδα. Η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας που θα συνεδριάσει στις 5 Δεκεμβρίου 2008. Εικάζεται ωστόσο ότι η απόφαση του ΣτΕ είτε θα καθυστερήσει πολύ να καθαρογραφεί, είτε θα απηχεί τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Stanleybet έχει κάθε λόγο να προκαλεί μια νομική αντίδραση της χώρας και του ΟΠΑΠ που θα της δώσει λαβή για μια νέα προσφυγή στο ΔΕΚ. Επιπλέον θέλει αυτό να γίνει σύντομα, δεδομένου ότι η θητεία του βασικού υποστηρικτή της απελευθέρωσης των αγορών τυχερών παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρόπου Τσ. Μακρίβι, λήγει την ερχόμενη άνοιξη.

(Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: