5 Οκτωβρίου 2009

Τα πάντα... όλα ο στόχος του Γιαννάκη για τον φετινό Ολυμπιακό

Mε στόχο το «Triple Crown» ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε για τον φετινό Ολυμπιακό στην «Εξέδρα» . Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» τόνισε ακόμη ότι επιθυμεί η ομάδα του να παίξει μπάσκετ που θα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε και στην διαιτησία: «Θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από ό,τι ήταν πέρυσι».

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην «Εξέδρα»:
Ποια είναι μέχρι στιγμής η αίσθηση που έχετε από την προετοιμασία της ομάδας;
«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει διάθεση. Το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά που έχουν μείνει στην ομάδα από πέρυσι ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να σκεφτούμε για να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι αποτελεσματικά και νομίζω ότι αυτό δίνει μια ιδιαίτερη ποιότητα στη δουλειά που γίνεται».

Τι κρατάει ο Ολυμπιακός από την περυσινή σεζόν και τι καινούργιο θέλει να προσθέσει;
«Νομίζω ότι πλέον αποκτήσαμε μια κατεύθυνση στον τρόπο που πρέπει να σκεφτόμαστε για να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις. Το στοιχείο που θέλουμε να βελτιώσουμε έχει να κάνει με την ταχύτητα που πρέπει να έχουμε στο παιχνίδι μας και την πειθαρχία, προκειμένου να κάνουμε λιγότερα λάθη».

Τα όποια προβλήματα παρουσίασε η ομάδα καλύφθηκαν μέσω των μεταγραφών; Ηταν θέμα προσώπων ή ζήτημα λειτουργίας του συνόλου;
«Το βασικό θεωρώ ότι είναι πως προστέθηκαν παιδιά, τα οποία θα μας δώσουν κάποια πράγματα που θα θέλαμε και πέρυσι να τα είχαμε σε καλύτερο επίπεδο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι αυτό θα θέλαμε να μας προσφέρουν οι συγκεκριμένοι παίκτες, αφού πρώτα γνωρίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται εδώ τα παιχνίδια και μάθουν όσο μπορούν καλύτερα τον τρόπο σκέψης μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ καλής απόδοσης. Γιατί στόχος μας, όπως ξέρετε πολύ καλά, είναι και παραμένει η κορυφή».

Πέρυσι ο αγωνιστικός προγραμματισμός ήταν η ομάδα να αρχίσει να αποδίδει στο επίπεδο των πραγματικών της δυνατοτήτων μετά τον Δεκέμβριο. Υπάρχει ένα ανάλογο σχέδιο και τώρα;
«Είναι δεδομένο ότι μία ομάδα που στο τέλος της σεζόν θέλει να γευτεί τη χαρά των τίτλων έτσι πρέπει να σκέφτεται και έτσι πρέπει να δουλεύει. Κι αυτό γιατί το μπάσκετ είναι ένα σπορ που κρίνεται στα πλέι οφ και στα παιχνίδια νοκ άουτ. Μέσω αυτών των αγώνων έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις τίτλους. Ο οργανισμός των ανθρώπων, αλλά και οι ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν έχουν μια φυσιολογική καταπόνηση».

Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός εξυπηρετεί την παρουσία δύο παικτών που αναμένεται να έχουν σημαντικό ρόλο, όπως ο Λίνας Κλέιζα και ο Βον Ουέιφερ. Ομως, επειδή δεν διαθέτουν εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, μήπως οι δύο αυτοί αθλητές πρέπει να έχουν μια πίστωση χρόνου;
«Ναι. Νομίζω ότι ο Κλέιζα, λόγω της παρουσίας του στις εθνικές ομάδες της Λιθουανίας, έχει μεγαλύτερη επαφή με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εχει παίξει στην Ευρώπη, σε μικρότερη ηλικία βέβαια, αλλά θεωρώ ότι ο χρόνος προσαρμογής του θα είναι μικρός. Οσον αφορά τον Ουέιφερ, εμείς θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε να καταλάβει το πώς είναι ο καινούργιος τρόπος παιχνιδιού, στον οποίο πρέπει να αντεπεξέλθει. Συγχρόνως διαθέτουμε και άλλα παιδιά στο ρόστερ που μπορούν να του δώσουν τη δυνατότητα να έχει τον χρόνο για να προσαρμοστεί. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα καταφέρει να μας δώσει αυτό που θέλουν όλοι και να χαρεί και αυτός την πρόοδό του».

Μήπως θα δείξει και ο ίδιος πώς παίζεται το αμερικανικό μπάσκετ, επειδή πριν από τις επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας μεσολαβεί το ταξίδι για φιλικά παιχνίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες;
«Θα είναι μια ωραία εμπειρία το ότι θα παίξουμε με ανθρώπους που έχουν κάνει το παιχνίδι τόσο σπουδαίο, είτε μέσω του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος είτε μέσω του ΝΒΑ. Είναι ευκαιρία να διαπιστώσουμε το αν μπορούμε και εμείς να προσαρμοστούμε σε έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Για εμάς είναι κάτι πολύ σπουδαίο αυτό το ταξίδι, γιατί θα αποκτήσουμε αυτή τη διαφορετική εμπειρία».

Η λέξη «υπομονή» πέρυσι συνόδευε σχεδόν κάθε σας δημόσια αναφορά. Αντίθετα, μέχρι στιγμής, είναι μια λέξη την οποία αποφεύγετε. Είναι μια συνειδητή επιλογή, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας ή είναι μια διαφορετική προσέγγιση των στόχων της ομάδας;
«Δεν υπάρχει αλλαγή φιλοσοφίας. Το παιχνίδι είναι ένα και ομαδικό. Πρέπει να μάθεις να σκέφτεσαι και πρέπει να μάθεις να δουλεύεις σε οποιεσδήποτε καταστάσεις. Το μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε από εδώ και πέρα είναι το μπάσκετ με το οποίο θα μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτός είναι ο στόχος μας και, στο τέλος, αν είναι δυνατόν να τα έχουμε κερδίσει όλα».

Νιώθετε ότι η ομάδα και εσείς καλείστε να λειτουργήσετε υπό την πίεση της απώλειας τίτλων όχι μόνο της περυσινής σεζόν, αλλά όλων των τελευταίων χρόνων;
«Κατ’ αρχάς, ο κόσμος αγαπά πάρα πολύ την ομάδα και ξέρει κι αυτός ότι, ακόμα κι αν κατακτήσουμε την Ευρωλίγκα, ακόμα κι αν κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, ακόμα κι αν τα κατακτήσουμε όλα, την επόμενη σεζόν τον ίδιο στόχο θα έχουμε. Αρα ό,τι και να γίνει, είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που έχουμε δύο εκπληκτικούς προέδρους –για τους οποίους πραγματικά ο κόσμος πρέπει να είναι υπερήφανος που βρίσκονται στην ομάδα μας, στο μπάσκετ, στον Ολυμπιακό μας– και τόσο πολύ κόσμο που ασχολείται ενεργά με την ομάδα, πρέπει και θέλουμε να κατακτήσουμε την κορυφή».

Πέρυσι για πρώτη φορά στην προπονητική καριέρα σας αναγκαστήκατε να σχολιάσετε ζητήματα διαιτησίας. Θεωρείτε ότι αυτό θα είναι και στην τρέχουσα σεζόν ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον Ολυμπιακό;
«Θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσουν όλοι ώστε πραγματικά το παιχνίδι να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο ωραίο, γιατί έτσι ο κόσμος θα αγαπήσει ακόμα περισσότερο το μπάσκετ. Και θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από ό,τι ήταν πέρυσι».

Κάνατε λόγο για επιστροφή στην κορυφή. Αυτό είναι το σύνθημα που χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός. Πέρυσι είχε θεωρηθεί ότι το πρωτάθλημα είναι ο βασικός στόχος. Υπάρχει και φέτος μια αντίστοιχη ιεράρχηση;
«Αυτά είναι αλληλένδετα. Εχετε καταλάβει ήδη από πέρυσι ότι ο Ολυμπιακός έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την Ευρώπη και ο βασικός αντίπαλός μας στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι εξίσου δυνατός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι στόχοι, λοιπόν, για εμάς είναι αλληλένδετοι. Δεν υπάρχει προτεραιότητα σε κάτι. Αν είναι δυνατόν, θέλουμε να τα κερδίσουμε όλα».

Δύο παίκτες του Ολυμπιακού ξεχώρισαν στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης και ο Μίλος Τεόντοσιτς, δείχνοντας ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε δει πέρυσι. Μπορείτε να κρίνετε ποιο είναι το στοιχείο που άλλαξε; Τι συνέβη και παρουσιάστηκαν τόσο διαφορετικοί;
«Νομίζω ότι, όπως και σε ένα παιχνίδι βιάζεσαι από το πρώτο δεκάλεπτο ή το πρώτο εικοσάλεπτο να δεις την πρόοδο της ομάδας και τελικά να απολαύσεις την κατάκτηση της νίκης, το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση. Δηλαδή ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, αν κάτι έχει να επιδείξει, είναι ότι προσπαθεί να αναδείξει το ταλέντο των παιδιών. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο μερίδιο προσφοράς σε αυτά τα παιδιά με την προσπάθεια που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουν το συγκεκριμένο διάστημα που τα χρειάστηκε η εθνική τους ομάδα –η Εθνική μας τον Σοφοκλή και η Σερβία τον Μίλος– να παίξουν καλό μπάσκετ, αλλά με διαφορετικές συνθήκες.
Δηλαδή, για δύο μήνες ήταν στα ξενοδοχεία, στις προπονήσεις και κατάφεραν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο απόδοσης τη συγκεκριμένη στιγμή. Εμείς πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά και, αν πραγματικά κάποιος δει τους αριθμούς και την προσπάθεια που έχει κάνει ο Ολυμπιακός, αυτό αποδεικνύεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σας έγινε πρόταση να είστε υποψήφιος βουλευτής, την οποία αρνηθήκατε. Μία τέτοια προοπτική θα σας ενδιέφερε στο μέλλον;

«Δεν μου έγινε τέτοια πρόταση. Κατά καιρούς, έχω δημόσια αναφέρει ότι μου αρέσει αυτό που κάνω, το αγαπώ πάρα πολύ, πιστεύω στην προσπάθεια που γίνεται να ασχοληθούν οι Ελληνες με το μπάσκετ και πιστεύω στο ταλέντο των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Αν ασχοληθούν με το παιχνίδι αυτό, θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και μπορούν να γίνουν σπουδαίοι επαγγελματίες, όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά για οποιονδήποτε χώρο. Είναι ένα παιχνίδι που μας ταιριάζει και θα ήθελα να παροτρύνω τους γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν. Νομίζω ότι αυτό είναι μια ιδιαίτερη σχέση με την κοινωνία, είναι κάτι που το αγαπώ και ασχολούμαι τόσες ώρες μαζί του και θα ήθελα να παροτρύνω και άλλους να ασχοληθούν. Προς το παρόν, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια σκέψη περί πολιτικής».


Δεν υπάρχουν σχόλια: