4 Οκτωβρίου 2009

Βουλευτικές Εκλογές 2009: Το "exit poll" της Betfair

Την ώρα που η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων απαγορεύεται και οι φήμες για τις «κρυφές» δημοσκοπήσεις οργιάζουν, οι κινήσεις στις στοιχηματικές αγορές των εκλογών στο ανταλλακτήριο της Betfair δείχνουν να είναι ένα ασφαλές κριτήριο για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος λίγο πριν το τλεικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως μέσω των αγορών των Αμερικάνικων Εκλογών είχε προβλεφθεί ήδη από το Φεβρουάριο του 2008 στην Betfair πως ο Barrack Obama θα κέρδιζε εννέα μήνες αργότερα την Προεδρία των Η.Π.Α.

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και η αγορά το επιβεβαιώνει πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το πρώτο κόμμα σε ψήφους και συνεπακόλουθα σε έδρες το βράδυ της Κυριακής. Στη μοναδική τόσο ξεκάθαρη αγορά της Betfair το ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσεται στο 1,02 (από 1,08 αρχικά) για να πάρει τις περισσότερες έδρες, με πιέσεις στην τιμή να πέσει στο 1,01, που είναι και η χαμηλότερη δυνατή απόδοση σε οποιοδήποτε γεγονός.

Την ίδια ώρα, το μάλλον απίθανο σενάριο να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό η Νέα Δημοκρατία παίζεται σε απόδοση 46,00, με ανοδικές τάσεις. Δηλαδή αν κάποιος στοιχηματίσει 10 ευρώ στο να είναι το πρώτο κόμμα η ΝΔ και η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα κερδίσει 460 ευρώ στην Betfair!

Εκεί όμως που υπάρχουν τα ερωτηματικά και υφίσταται περίπτωση ανατροπής είναι στο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να μην έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία το πρωί της Δευτέρας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πελάτες της Betfair είναι διστακτικοί στο να στοιχηματίσουν στην εν λόγω αγορά, όπου φαβορί είναι η «αυτοδυναμία» στο 1,38 και αουτσάιντερ το να πάμε σε Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές στο 3,50, αλλά με μικρό τζίρο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ακόμη δυσκολότερη φαντάζει η πρόβλεψη της διαφοράς σε ποσοστό μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ο ακριβής αριθμός των εδρών που τελικά θα λάβει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Εν προκειμένω, οι κινήσεις στο ανταλλακτήριο της Betfair υποδεικνύουν πως το πιθανότερο είναι να δούμε μια διαφορά της τάξης του 4,5%-5,5% μεταξύ των δύο κομμάτων, κάτι που παίζεται σε απόδοση 3,50. Δημιουργεί όμως σύγχυση το γεγονός ότι αυτή η απόδοση ήταν χαμηλότερη (3,00) και ανέβηκε τις τελευταίες μέρες και αντίστοιχα έπεσε από 6,00 στο 4,70 η απόδοση στο να είναι η διαφορά ανάμεσα σε 1ο και 2ο κόμμα κάτω από 4 μονάδες.

Αν και υπάρχει συνάρτηση του ποσοστού με τον τελικό αριθμό των εδρών, η αγορά δείχνει να είναι σαφώς πιο κατασταλαγμένη στις έδρες που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ μαζί με το πριμ που θα έχει θεωρητικά ως πρώτο κόμμα, δίνοντας ως ξεκάθαρο φαβορί την κατηγορία 154 έως 156 έδρες στο 2,62. Δεύτερο φαβορί είναι το απευκταίο για τους «πράσινους» σενάριο να πάρουν 150 ή λιγότερες έδρες με απόδοση 4,90 και ακολουθεί η κατηγορία 151 έως 153 έδρες, η οποία ανταλλάσσεται στο 5,40.

Τέλος, στο ανταλλακτήριο της Betfair υπάρχει πρόβλεψη μέσω της αντίστοιχης στοιχηματικής αγοράς και για τον αριθμό των κομμάτων που θα μπορέσουν τελικά να μπουν στη Βουλή. Οι πελάτες της εταιρίας θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι τα κόμματα θα είναι πέντε, με την απόδοση στο 1,33 να δέχεται πιέσεις προς τα κάτω. Μακρινό φαντάζει το ενδεχόμενο, με απόδοση 5,90 και ανοδικές τάσεις, να εξασφαλίσουν θέση στο Κοινοβούλιο έξι ή περισσότερα κόμματα, ενώ σχεδόν απίθανο, στο 14,00, θεωρεί το σύνολο των παικτών της Betfair το σενάριο να μπούνε μόλις τέσσερα κόμματα στη Βουλή.

Κάντε κλικ στο παρακάτω link για να δείτε αναλυτικά τις αποδόσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: