14 Ιουνίου 2009

Confederations Cup : Ιταλία

Οι τέσσερις φορές πρωταθλητές κόσμου έχουν μια πλούσια ποδοσφαιρική παράδοση με πολλές διακρίσεις να τους υποστηρίζει εν όψει του φετινού Confederations Cup, όμως αυτή θα είναι η πρώτη τους συμμετοχή στο συγκεκριμένο τουρνουά καθώς κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στην Γερμανία.

Η Ιταλία κληρώθηκε στον Β όμιλο, ο δυσκολότερος των δύο ομίλων, με την Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο να αποτελούν τους αντιπάλους του Φάμπιο Καναβάρο και της παρέας του. Ενάντια στη Βραζιλία, οι Ιταλοί έχουν έναν άγριο ιστορικό ανταγωνισμό, με αμέτρητες κλασικές συναντήσεις μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων να μας έχουν απασχολήσει στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η "σκουάντρα ατζούρα" έχει μια καλή παράδοση κόντρα στις Αφρικάνικες ομάδες και δεν αναμένεται να δυσκολευτεί κόντρα στην Αίγυπτο, όμως μια απρόβλεπτη αμερικανική ομάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ενοχλητική απειλή.

Ο Μαρσέλο Λίπι αναμένεται να πάρει μαζί τους μερικούς νεαρούς ποδοσφαιριστές στην Νότια Αφρική για το Confederations Cup, προκειμένου να δοκιμάσει διαφορετικές ενδεκάδες και να επιτρέψει σε μερικούς νέους παίκτες-κλειδιά να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2010. Η βάση της ομάδας θα είναι παρούσα ένα χρόνο αργότερα στο μεγάλος ποδοσφαιρικό γεγονός.

Πως έφτασαν εδώ: Πρωταθλητές Κόσμου το 2006

Οι "ατζούρι" κέρδισαν την Γαλλία στα πέναλτι στον τελικό του 2006 και κατέκτησαν το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους. Οι Ιταλοί παρέμειναν αήττητοι σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά και άφησαν εκτός συνέχειας την Αυστραλία, την Ουκρανία και τη Γερμανία οδεύοντας στο θρίαμβο ενάντια στους παραδοσιακή αντίπαλο, Γαλλία.

Ο προπονητής: Μαρσέλο Λίπι

Ο πρώην τεχνικός της Γιουβέντους ήταν στον πάγκο της Ιταλίας στο θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από τρία χρόνια, όμως αποχώρησε από την ομάδα μετά το τουρνουά και επέστρεψε μετά την αποτυχία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008, όπου προπονητής ήταν ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι. Ο έμπειρος τεχνικός ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ των 31 συνεχόμενων αγώνων χωρίς ήττα, όμως δεν μπόρεσε να το σπάσει λόγω της φιλικής ήττας από την Βραζιλία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ομάδα

Οι περισσότεροι παίκτες της Εθνικής Ιταλίας αγωνίζονται στην Serie A ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχουν στο ισπανικό, το γερμανικό και το γαλλικό πρωτάθλημα. Ένας μεγάλος αριθμός έρχεται από τις τρεις κύριες ομάδες της Ιταλίας, τις Μίλαν, Ρόμα και Γιουβέντους.

Η Ιταλία διαθέτει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους). Το Νο. 1 έχει κάνει τη διαφορά για τους Ιταλούς σε αμέτρητες περιπτώσεις, δεδομένου ότι έχει απίστευτα αντανακλαστικά και εντυπωσιακές αποκρούσεις στην εστία των Ατζούρι. Ο Μπουφόν έχει επίσης το πλεονέκτημα μιας ισχυρής άμυνας, που αποτελείται από τον αρχηγό Φάμπιο Καναβάρο (Ρεάλ Μαδρίτης), τον Τζιόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), τον Αλεσάντρο Γκαμπερίνι (Φιορεντίνα), τον Ντανιέλε Μπονέρα (Μίλαν) και τον Νίκολα Λεγκροτάλιε (Γιουβέντους), καθώς επίσης από τους Φάμπιο Γκρόσο (Λιόν) και Τζιανλούκα Ζαμπρότα (Μίλαν) στα άκρα. Στα τελευταία παιχνίδια η αμυντική γραμμή έδειξε μερικές αδυναμίες, όμως οι Ιταλοί ήταν πάντα γνωστοί για τη δυνατή άμυνα τους και θέλουν σίγουρα να συνεχίσουν αυτή την παράδοση στη Νότια Αφρική.

Οι Ατζούρι έχουν ένα εργατικό και ταλαντούχο κέντρο, με ικανότατους δημιουργούς και δυναμικούς παίκτες, όπως ο Αντρέα Πίρλο (Μίλαν), ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι (Ρόμα), ο Μάουρο Καμορανέζι (Γιουβέντους), ο Ματέο Μπρίγκι (Ρόμα) και ο Ρικάρντο Μοντολίβο (Φιορεντίνα). Ποδοσφαιριστές όπως ο Τζέναρο Γκατούζο (Μίλαν) και ο Σιμόνε Περότα (Ρόμα) ατσαλώνουν τη μεσαία γραμμή, ενώ πολλοί άλλοι παίκτες παγκόσμιας ποιότητας βρίσκονται στα περιθώρια της Εθνικής ομάδας, περιμένοντας μια ευκαιρία να δείξουν την αξία τους.

Στην επίθεση, οι Ιταλοί είναι περισσότερο ευλογημένοι από ότι ήταν στο παρελθόν, με πλειάδα αστέρων να προσθέτουν ποιότητα στη γραμμή κρούσης. Μια νέα γενιά κορυφαίων νεαρών ποδοσφαιριστών οδηγείται από τους Τζιουζέπε Ρόσι (Βιγιαρεάλ) και Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο (Γιουβέντους), με τον Μάριο Μπαλοτέλι (Ίντερ) να προσθέτει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στον Λίπι για την επιλογή της ενδεκάδας. Οι Λούκα Τόνι (Μπάγερν Μονάχου), Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο (Φιορεντίνα), Βινσένζο Ιακουΐντα (Γιουβέντους), Αντόνιο Ντι Νατάλε (Ουντινέζε) και Φάμπιο Κουαλιαρέλα (Ουντινέζε) αποτελούν μεγάλους σκόρερ ενώ οι παλιοσειρές Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (Γιουβέντους) και Φίλιπο Ιντζάγκι (Μίλαν) συνεχώς αποδεικνύουν πως είναι σίγουρες λύσεις.

Παίκτης που θα λάμψει: Τζιουζέπε Ρόσι

Ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει πραγματοποιήσει λίγες συμμετοχές στους Ατζούρι, ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο, όμως στο σύντομο διάστημα που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο είναι πάντα εντυπωσιακός και φαίνεται πως ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Πολλοί ειδικοί και φίλαθλοι ελπίζουν ότι ο Ρόσι μπορεί να γίνει ο επόμενος Ιταλός ήρωας μετά τους Ρομπέρτο Μπάτζιο και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, που έχουν λάμψει στην παγκόσμια σκηνή, ενώ η γρήγορη προσαρμογή του στη εθνική ομάδα έχει εντυπωσιάσει τον Λίπι και το τεχνικό επιτελείο της "σκουάντρα ατζούρα". Ο γεννημένος στην Αμερική, 22χρονος επιθετικός έχει παρουσιάσει μεγάλη αυτοκυριαρχία ενώ χρησιμοποιεί το ταλέντο και την ικανότητα του για να πραγματοποιεί επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: