1 Οκτωβρίου 2009

Μόνο... σερ που δεν τον έχρισαν!

Μια χαρά τον διαφήμισε τον Τζορτζ Κλούνεϊ ο Αντώνης Νικοπολίδης. Λίγες μέρες πριν κάνει πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λονδίνου το «Fantastic Mr Fox» στο οποίο ο Αμερικανός γόης πρωταγωνιστεί μαζί με τη Μέριλ Στριπ και τον Μπιλ Μάρεϊ, ο Ελληνας... κλώνος του ανάγκασε τους Αγγλους να ασχολούνται μαζί του.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού μπορεί να μην έγινε ούτε πρωτοσέλιδο ούτε οπισθόφυλλο στα αγγλικά ταμπλόιντ, αφού εκεί πήραν θέση οι σκόρερ των νικητών Ρόμπι φαν Πέρσι και Αντρέι Αρσάβιν, όμως, αν ρίξετε μια ματιά στα σχόλια που αναδημοσιεύουμε, θα καταλάβετε ότι οι αναφορές ήταν πολλές και διθυραμβικές. Και επειδή δουλειά μας είναι να διαβάζουμε καθημερινά τις αγγλικές εφημερίδες, είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι τέτοιοι... τεμενάδες σε παίκτες ξένων ομάδων -και ειδικά από «ταπεινές» ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Ελλάδα»- γίνονται σπανιότατα.

Οταν, για παράδειγμα, η «Daily Mail» σε βαθμολογεί με 8, με έναν βαθμό δηλαδή που οι Αγγλοι δεν σου τον βάζουν ούτε με... μέσο, σημαίνει ότι έχεις κάνει κάτι που δεν το βλέπουν συχνά. Κι όταν η «Sun» των τριών εκατομμυρίων φύλλων ημερησίως σε χρίζει «STAR MAN OF THE MATCH» -τη στιγμή μάλιστα που βαθμολογεί τον Αρσάβιν με 8- είναι μεγάλη σου τιμή.

Kαι για να πάρετε μια γεύση της αποθέωσης των Αγγλων για τον Αντώνη, περνάμε αμέσως στην παράθεση συγκεκριμένων χωρίων από τις χθεσινές εκδόσεις των μεγαλύτερων αγγλικών εφημερίδων...

«Οι ''κανονιέρηδες'' έδειχναν έτοιμοι για μια απογοητευτική βραδιά ύστερα από μια σειρά αποκρούσεων υψηλής κλάσης από τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Αντώνη Νικοπολίδη, όμως ο Ρόμπι φαν Πέρσι έσπασε τον κλοιό» αναφέρει το ρεπορτάζ της «Daily Mirror». Και πιο κάτω σημειώνει: «Η Αρσεναλ κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ο βετεράνος Αντώνης Νικοπολίδης με το ''λουκ'' Τζορτζ Κλούνεϊ, ήρωας της Ελλάδας στο Euro 2004, αρνήθηκε το γκολ. Ακόμα και όταν η πονηρή αλεπού (σ.σ.: «silver fox» το λένε οι Αγγλοι) Νικοπολίδης νικήθηκε στο σουτ του Φάμπρεγας, τον έσωσε το οριζόντιο δοκάρι». Και η αποθέωση συνεχίζεται στο υπόλοιπο της σελίδας...

SUN
«Σαν την Ακρόπολη»

Η εφημερίδα «Sun» σημείωνε ότι «ένας αρχαίος Ελληνας Θεός ανάμεσα στην Αρσεναλ και σε ένα φεστιβάλ από γκολ». Και ο... ύμνος συνεχίζεται: «Ο γκριζομάλλης 38άρης Νικοπολίδης λύγισε μόνο στο τελευταίο δωδεκάλεπτο, αλλά στο μεταξύ είχε σταθεί όρθιος σαν την Ακρόπολη, έχοντας κάνει μια σειρά από αποκρούσεις απέναντι στους παίκτες της Αρσεναλ, οι οποίοι είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι δεν θα τον νικούσαν ποτέ».

Η «Daily Sport» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διπλή απόκρουση του Νικοπολίδη στη φάση του 74ου λεπτού, όταν ο Ελληνας τερματοφύλακας απέκρουσε το σουτ του Φαν Πέρσι και στη συνέχεια «παρά το γεγονός ότι ήταν πεσμένος κατάφερε να συρθεί ως την άλλη γωνία της μικρής περιοχής για να σταματήσει τον Γκαλάς».

«DAILY MAIL»
«Αστραπιαίες αντιδράσεις»

Αν διαβάσει κανείς το δημοσίευμα της χθεσινής «Daily Mail» θα καταλάβει πόση έκπληξη ένιωσαν οι Αγγλοι όταν είδαν τον «υπερήλικα» Ελληνα τερματοφύλακα να... κατεβάζει τα ρολά. Σας παραθέτουμε αυτούσια την περιγραφή μιας φάσης του πρώτου ημιχρόνου και τα... συμπεράσματα των Αγγλων.

«Η Αρσεναλ -σημειώνει η αγγλική εφημερίδα- μπορεί να είχε έναν νέο και άπειρο γκολκίπερ χθες (σ.σ.: προχθές) το βράδυ, όμως ο γκριζομάλλης στην απέναντι εστία έδειχνε πριν από τον αγώνα ότι θα αποτελούσε μεγαλύτερο πρόβλημα για την ομάδα του.

Ο Νικοπολίδης δείχνει μεγαλύτερος από την πραγματική ηλικία του και έδειξε ακόμα μεγαλύτερος όταν ακούμπησε για λίγο τη σέντρα του Αρσάβιν χωρίς να σηκώσει τα πόδια του, με αποτέλεσμα να φτάσει η μπάλα στον Ροσίτσκι».

Και συνεχίζεται η... αφήγηση: «Εκεί, όμως, για να είμαστε και δίκαιοι με τον Ελληνα τερματοφύλακα, ο Νικοπολίδης απέδειξε ότι οι αντιδράσεις του παραμένουν αστραπιαίες, κάνοντας μια εκπληκτική απόκρουση». Η ίδια εφημερίδα αποδίδει αποκλειστικά και μόνο στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού το γεγονός ότι μέχρι το 78' το αποτέλεσμα έμενε στο 0-0. «Οσο περνούσε η ώρα τόσο πιο νέος έδειχνε».

Γίνεται μάλιστα αναφορά και στη συνεισφορά του στον τίτλο της Ελλάδας το 2004, ενώ η κριτική του αγώνα δεν εκθειάζει τόσο τις αντιδράσεις του στα σουτ των αντιπάλων του όσο τις σωστές τοποθετήσεις του.

Η εφημερίδα «Guardian» σημειώνει: «Για μια στιγμή φάνηκε σαν να στάθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ ανάμεσα στην Αρσεναλ και στους τρεις βαθμούς της νίκης». Βρετανική... κρυάδα, αν θέλετε την άποψή μας.

«DAILY TELEGRAPH»
«Σαν τραγωδία του Σοφοκλή»

Οι αναφορές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό δεν λείπουν από τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, όταν αναφέρονται στο ποδόσφαιρό μας.

Η χθεσινή «Daily Telegraph» παρομοιάζει τα μαύρα που φόρεσε ο Ολυμπιακός με ενδυματολογία τραγωδίας του Σοφοκλή, ενώ υπογραμμίζει ότι το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας θύμιζε ελάχιστα την ποιότητα του παιχνιδιού που χαρακτήριζε τον προπονητή της, τον Ζίκο, στα νιάτα του.

«Από την άλλη, όμως, ο Ολυμπιακός είχε παρατάξει έναν εκπληκτικά θρασύ γκολκίπερ» τονίζει η εφημερίδα, η οποία εξαίρει την επιμονή των παικτών του Βενγκέρ απέναντι στον Νικοπολίδη, η οποία εν τέλει δικαιώθηκε με τα γκολ των Φαν Πέρσι και Αρσάβιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: