5 Οκτωβρίου 2009

Οι 10 αλλαγές του Ζίκο

Οι μέρες που ο Ζίκο βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν είναι πολλές, καθώς ο Βραζιλιάνος τεχνικός δεν έχει ακόμα κλείσει μήνα στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του λιμανιού, ωστόσο είναι αρκετές για να διαπιστώσει εύκολα κάποιος (σε σύγκριση βέβαια με τα δρώμενα επί ημερών Κετσπάγια) ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον Ολυμπιακό και οι Πειραιώτες μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ουδείς ασφαλώς μπορεί να κάνει λόγο για «μαγικό ραβδί» και αλλαγές που μεταμόρφωσαν καθολικά τον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα οποία ο Ζίκο έχει βάλει τη «σφραγίδα» του βοηθώντας σημαντικά στη βελτίωση της «ερυθρόλευκης» εικόνας.

1 Οταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων» φρόντισε πρώτα απ' όλα να ακούσει πολύ καλά όσα είχαν να του πουν ο Νινιάδης με τον Μπάντοβιτς. Οι δύο τελευταίοι γνώριζαν άριστα την κατάσταση που επικρατούσε στην ομάδα και ο Ζίκο δεν έδειξε τουπέ, δεν είπε «εγώ είμαι ο Ζίκο και δεν ακούω κανέναν». Αντιθέτως άκουσε με προσοχή όσα είχαν να του πουν και έτσι κατάφερε να σχηματίσει γρήγορα εικόνα για την ομάδα που ανέλαβε.

2 Δίνει ιδιαίτερο βάρος στην τακτική στις προπονήσεις της ομάδας, κάτι που φυσικά σχολιάστηκε θετικά από τους ποδοσφαιριστές. Οι ίδιοι οι παίκτες άλλωστε λένε πως με το πρόγραμμα της τακτικής στις προπονήσεις μπορούν πλέον να κάνουν περισσότερα πράγματα στο γήπεδο και πάνε στην προπόνηση με άλλη ψυχολογία, γνωρίζοντας ότι δεν θα κάνουν κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια.

3 Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη φυσική κατάσταση. Ο Ζίκο το κατάλαβε από το πρώτο κιόλας ματς που είδε τον Ολυμπιακό και φρόντισε ώστε οι Πειραιώτες να προσλάβουν ένα γυμναστή που ήρθε στη χώρα μας με τις καλύτερες συστάσεις. Ηδη στου Ρέντη μιλούν για έναν επαγγελματία που ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και ο Σαντάνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός στη συνέχεια.

4 Η συμπεριφορά του Ζίκο προς όλους τους παίκτες είναι ίδια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την «ισορροπία» στα αποδυτήρια. Πολλοί ίσως να περίμεναν ότι οι Βραζιλιάνοι του Ολυμπιακού θα είχαν «προνομιακή» μεταχείριση από τον συμπατριώτη τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μάλιστα είναι προς τιμή του Ζίκο πως τα έχει... χώσει για τα καλά σε Ντιόγο και Ντουντού σε αρκετές περιπτώσεις.

5 Ο νέος τεχνικός των «ερυθρόλευκων» προσπαθεί να κάνει πιο επιθετικό τον Ολυμπιακό. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο, λόγω της κακής φυσικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι παίκτες, αλλά τουλάχιστον τώρα υπάρχει μια ομάδα που φτιάχνει περισσότερες φάσεις, που πιέζει (όσο αντέχει) τον αντίπαλο ψηλά και δεν περιμένει πίσω από τη μεσαία γραμμή για να «ταμπουρωθεί».

6 Ο Ζίκο δείχνει ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει όλους τους παίκτες της ομάδας, όπως για παράδειγμα τον Στολτίδη και τον Οσκαρ. Ο «Ιέρο» μπορεί να προσφέρει πολλά στους «ερυθρόλευκους» και ο Κετσπάγια δεν το κατάλαβε. Από την άλλη ο Ισπανός είναι επίσης μια λύση που μπορεί να δώσει πράγματα στους πρωταθλητές, όπως για παράδειγμα προχθές στη Λιβαδειά και ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη όλους τους παίκτες του.

7 Δεν χωρά αμφιβολία πως σαν ποδοσφαιριστής ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι απλός και προσιτός. Δεν έχει αλαζονική συμπεριφορά προς τους ποδοσφαιριστές, είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και μιλά συνεχώς με όλους τους συνεργάτες του στου Ρέντη. Ολοι στο προπονητικό κέντρο των πρωταθλητών κάνουν λόγο για έναν πολύ καλό άνθρωπο, που ξέρει πώς να «κερδίσει» πράγματα από τους παίκτες του.

8 Προσπαθεί να βρει το καλύτερο δυνατό σύστημα για την ομάδα του, ψάχνει τις καλύτερες θέσεις για παίκτες-«κλειδιά» και ευελπιστεί ότι σύντομα ο Ολυμπιακός θα μπορεί να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο.

9 Ξέρει πολύ καλά πλέον τις θέσεις στις οποίες «πονάει» ο Ολυμπιακός και έχει ήδη έτοιμες εισηγήσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Ζίκο θεωρεί πως ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη από πολλές μεταγραφές και ίσως το ταξίδι του στη Βραζιλία να σχετίζεται με παίκτες που θα απασχολήσουν τους Πειραιώτες τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

10 Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος αλλά και η διοίκηση του Ολυμπιακού περιμένουν να δουν καλό ποδόσφαιρο από την ομάδα και θεωρεί ότι οι πρωταθλητές έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν. Γι' αυτό άλλωστε έχει αρχίσει να δουλεύει πρώτα στην ψυχολογία των παικτών του, λέγοντάς τους συνεχώς ότι η ομάδα πρέπει να επιτίθεται προκειμένου να πετυχαίνει γκολ. Ομάδα με καλή ψυχολογία έχει και περισσότερες πιθανότητες να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

Από goalday.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: