28 Σεπτεμβρίου 2009

Με οδηγό την... άμυνα ο Παναθηναϊκός οδηγεί την κούρσα

Η πιο αδύναμη γραμμή του τριφυλλιού, η αμυντική, είναι αυτή που... ευθύνεται κατά μεγάλο ποσοστό για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας

Από τη στιγμή που οι «πράσινοι» δεν δέχτηκαν γκολ ούτε και στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής από την ΑΕΚ, ισοφάρισαν την καλύτερη αμυντική επίδοση της 10ετίας στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, όταν επίσης τη σεζόν 2007-08 με τον Ζοσέ Πεσέιρο στον πάγκο του, το τριφύλλι είχε και πάλι δεχτεί μόλις ένα γκολ. Βέβαια, τότε ο Παναθηναϊκός το μόνο γκολ που είχε δεχτεί ήταν και... φαρμακερό, καθώς είχε ηττηθεί με 0-1 από τον Αστέρα Τρίπολης.

Η σημασία του μηδέν παθητικού αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι τέσσερις από τις πέντε νίκες του Παναθηναϊκού φέτος στο πρωτάθλημα είναι στο γκολ. Αν εξαιρεθεί λοιπόν το ματς της πρεμιέρας με τον Εργοτέλη, όπου η νίκη ήρθε με το ευρύ 3-0, οι πράσινοι νίκησαν κατόπιν 1-0 Ξάνθη, Πανθρακικό και ΑΕΚ και με 2-1 τον Αρη.

Κι όμως... αλλάζει

Δύο είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από την αμυντική γραμμή του τριφυλλιού στο φετινό πρωτάθλημα μέχρι στιγμής. Πρώτον πως ο Τεν Κάτε φαίνεται να έχει καταλήξει στους Σαριέγκι και Μπιέρσμιρ ως βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο και δεύτερον οτι και στις πέντε αγωνιστικές έχουν χρησιμοποιηθεί ισάριθμες διαφορετικές αμυντικές τετράδες.

Την πρώτη αγωνιστική στο Παγκρήτιο, στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Βύντρα-Σαριέγκι, με τους Μπιέρσμιρ (δεξιά) και Δάρλα στα μπακ. Με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, παρτενέρ του βάσκου ήταν ο Μπιέρσμιρ, δεξιά έπαιξε ο Γκάμπριελ και αριστερά ο Δάρλας. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο έμεινε ίδιο και στον αγώνα με τον Πανθρακικό, ενώ στα μπακ αγωνίστηκαν οι Μαρίνος και Σπυρόπουλος.

Με τον Αρη, ο Τεν Κάτε ξεκίνησε τον σουηδό με τον Σαριέγκι στο κέντρο της άμυνας, τον Μαρίνο δεξιά και τον Δάρλα αριστερά, αλλά λόγω τραυματισμών τη θέση τους πήραν μετά οι Βύντρα και Σπυρόπουλος, αντίστοιχα, έως ότου τραυματιστεί και ο τελευταίος. Τέλος, με την ΑΕΚ έμεινε ίδιο το κέντρο της άμυνας, ενώ αριστερά αυτή τη φορά έπαιξε ο Καντέ και δεξιά ο Λουκάς Βύντρα.

Από «χάρτινη» άμυνα, βράχος;

Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί ένα γκολ μετά από πέντε αγωνιστικές στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν σημαίνει φυσικά οτι ξαφνικά λύθηκαν δια μαγείας τα κενά που έχει η ομάδα στη συγκεκριμένη γραμμή.

Ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι πως στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός έχει... καταρρεύσει λόγω της άμυνας του, καθώς οι πράσινοι εκεί έχουν δεχτεί 11 γκολ σε 5 ματς. Επίσης, γεγονός είναι οτι στο μοναδικό, μέχρι στιγμής, ματς στην Ελλάδα που η άμυνα του Παναθηναϊκού ένιωθε πίεση, στον αγώνα με τον Αρη, η ομάδα δέχτηκε ένα γκολ και θα μπορούσε να δεχτεί και άλλα, αν ήταν αποτελεσματικός ο Αμπρέου.

Ως συνήθως λοιπόν η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, ούτε δηλαδή η αμυντική γραμμή του τριφυλλιού είναι «χάρτινη», ούτε βέβαια από την άλλη δικαιούται κάποιος να μιλάει για αμυντικό... ογκόλιθο. Στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός σαφέστατα έχει αντιμετωπίσει αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά παράλληλα στο πρωτάθλημα οι παίκτες του είναι πιο συγκεντρωμένοι στην άμυνα κι η ανασταλτική του λειτουργία πιο συμπαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: