4 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωμπάσκετ 2009: Ελληνικές αντιδράσεις για την κίνηση της ΠΓΔΜ

Τέσσερις μόλις μέρες πριν το πρώτο τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της ΠΓΔΜ παρουσίασε τη νέα της φανέλα, η οποία φέρει με μεγάλα γράμματα το όνομα Μακεδονία. Μάλιστα η παρουσίασή της έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Αυτή η κίνηση κρίθηκε ως απροκάλυπτη πρόκληση από ελληνικής πλευράς, πόσο μάλλον όταν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες.
Το θέμα πλέον είναι αν οι Σκοπιανοί θα παρουσιάσουν αυτή τη φανέλα την Κυριακή το απόγευμα στην Τεχνική Επιτροπή της FIBA και ζητήσουν άδεια να τη φορέσουν. Με βάση τις διεθνείς συνθήκες, που υποβάλουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα είναι γραμμένο το όνομα της κάθε χώρας, η επιτροπή δεν πρόκειται να δώσει το ΟΚ. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών του 2007, στην Σλοβενία.

"Προφανώς πρόκειται για παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης. Η ομάδα της FYROM θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ με φανέλα που θα συμβαδίζει με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της FIBA. Αυτό, άλλωστε, μου έχει δηλώσει σε σχετική του επιστολή ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της χώρας", ήταν η αντίδραση του προέδρου της FIBA Europe, Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Για να είναι καλυμμένη από κάθε άποψη, η ελληνική Πολιτεία έχει πάρει ήδη τα μέτρα της. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης έχει ενημερώσει τον Έλληνα πρέσβη στην Πολωνία και του έδωσε εντολή να μεταβεί άμεσα στο Πόζναν και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: