5 Σεπτεμβρίου 2009

Η Εθνική λύγισε στο φινάλε, 2-0 από την Ελβετία

Η άδικη αποβολή του Λουκά Βύντρα στο 42' έπειτα την... ανακάλυψη του διαιτητή Ντε Μπλέκερε στέρησε από την Ελλάδα το δικαίωμα να φύγει με βαθμό ή βαθμούς από την Βασιλεία όπου τελικά ηττήθηκε από την Ελβετία με 2-0 στην 7η αγωνιστική του 2ου προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ 2010.
Η Εθνική λύγισε στην αριθμητική υπεροχή των γηπεδούχων στο φινάλε αν και τα πράγματα θα ήταν αλλιώς αν το σουτ του Σπυρόπουλου (67') δεν σταματούσε στο δοκάρι...
Το α' ημίχρονο ήταν μοιρασμένο με την Εθνική ομάδα να προσέχει την άμυνά της, αφού και η ισοπαλία την ευνοούσε, αλλά ταυτόχρονα να έχει και επιθετικές βλέψεις, τουλάχιστον μέχρι το 25'. Μάλιστα σ' εκείνο το λεπτό ένα σουτ του Αμανατίδη μέσα από την περιοχή, πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι. Στη συνέχεια οι Ελβετοί ανέπτυξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα και απείλησαν την εστία του Χαλκιά στο 41', όταν ο Μπαρνέτα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε πάνω στον Μόρα και πέρασε κόρνερ.

Αμέσως μετά συνέβη αυτό που σημάδεψε τον αγώνα. Ο Ντε Μπλέκερε εξάντλησε κάθε περιθώριο αυστηρότητας και έδειξε κίτρινη κάρτα στον Βύντρα για τράβηγμα μέσα στην περιοχή. Ηταν η δεύτερη για τον Ελληνα διεθνή κι έτσι αποβλήθηκε.

Με δέκα παίκτες η Ελλάδα, ήταν λογικό να δεχθεί την πίεση των Ελβετών, ωστόσο η τριπλέτα στο κέντρο της άμυνας (Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Μόρας) κρατούσε τις επικίνδυνες καταστάσεις μακριά από την περιοχή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε μια αντεπίθεση στο 67' η ελληνική ομάδα άγγιξε το γκολ, ωστόσο το σουτ του Σπυρόπουλου αποκρούσθηκε αρχικά από τον Μπενάλιο και στη συνέχεια από το δοκάρι.

Ο Ρεχάγκελ πέρασε μέσα και 4ο κεντρικό αμυντικό, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο στη θέση του Χαριστέα, προσπαθώντας να κλείσει όλους τους διαδρόμους για τους παίκτες του Χίτσφελντ, όμως αυτοί βρήκαν τον τρόπο στο 83' να φτάσουν στο γκολ. Ο Γιακίν εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Γκρίχτινγκ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά.

Δύο λεπτά αργότερα ο Ντερτιγιόνκ βρέθηκε σε εξαιρετική θέση αλλά σούταρε ψηλά άουτ και στην επόμενη φάση ο Χαλκιάς με δυσκολία απέκρουσε το σουτ του Γιακίν. Η ταραχή που επικράτησε το διάστημα αυτό στην πολυπρόσωπη ελληνική άμυνα έφερε και δεύτερο γκολ για τους Ελβετούς στο 88', όταν ο Φράι μπήκε από αριστερά, γύρισε την μπάλα και ο Πανταλίνο με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, που δίνει πλέον σαφές προβάδισμα για την πρώτη θέση στην ομάδα του Χίτσφελντ.

Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέκερε (Βέλγιο)

Κόκκινες: 42' Βύντρα (2η κίτρινη)

Κίτρινες: Μανέν - Κυργιάκος, Σπυρόπουλος

ΕΛΒΕΤΙΑ (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Νεφ (61' Ντερτιγιόνκ), Φον Μπέργκεν, Γκρίχτινγκ, Μανέν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Πανταλίνο, Φερνάντες (68' Γιακίν), Φράι, Ενκουφό (81' Φονλάντεν).

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης (81' Γκέκας), Σαλπιγγίδης (46' Σαμαράς), Χαριστέας (73' Παπαδόπουλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: