11 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Formula 1 Γερμανικό Grand Prix: Καλές πιθανότητες για τον Webber...

Ο David Croft έχει αφήσει σκόνη πίσω του λόγω του ταχύτατου αυτοκινήτου που επέλεξε για να φτάσει στην Γερμανία, αλλά ποιος πιστεύει πως θα είναι ο ταχύτερος στην Γερμανία την Κυριακή το απόγευμα;

Αποφασίστηκε μετά από μία ομαδική σύσκεψη, πως αντί να πετάξουμε στο Nurburgring για αυτή την κούρσα, θα ήταν προτιμότερο να πάμε οδικώς. Η σκέψη πίσω από αυτό το εγχείρημα ήταν το γεγονός πως η πίστα βρίσκεται στην μέση του πουθενά και έμοιαζε λογικό να εγκαταλείψουμε την ιδέα της πτήσης. Γι' αυτό εγώ και ο συμπαρουσιαστής μου, Anthony Davidson, βρεθήκαμε στο τιμόνι μιας Porsche 911, ενός ομολογουμένως εύχρηστου αυτοκινήτου αν θες να φτάσεις στο προορισμό σου ταχύτατα. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα μεγαλύτερο και πιο άνετο όχημα, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή την ζωή, αν και πρέπει να ομολογήσω πως είχαμε στην διάθεση μας ένα αυτοκίνητο το οποίο αφήνει τα υπόλοιπα οχήματα χιλιόμετρα μακριά.

Εν κατακλείδι πάντως, το ταξίδι ήταν μακρύ φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας περίπου τα μεσάνυχτα την Τετάρτης.

Αυτό έκρυψε το γεγονός πως ο καιρός στα βουνά του Eiffel είναι κρύος, βροχερός και με πολύ άνεμο. Ακριβώς τις συνθήκες που δεν θέλεις να έχεις κατά την διάρκεια μιας Grand Prix κούρσας. Η ημερομηνία του φετινού Γερμανικού Grand Prix είναι αρκετά νωρίς, βασικά είναι η πιο πρώιμη κούρσα που έχει γίνει ποτέ στο Nurburgring, ένα γεγονός που θα προτιμούσα να το γνώριζα πριν ετοιμάσω την βαλίτσα μου με καλοκαιρινά ρούχα. Ανάφερα καθόλου το κρύο; Κάνει παγωνιά εδώ και αναμένεται περισσότερο κρύο και βροχή να ακολουθήσει.

Άρα ίσως πρέπει να περιμένουμε μία βροχερή κούρσα την Κυριακή, σίγουρα κρύα πάντως. Ένα γεγονός που σίγουρα η Brawn GP δεν θα ήθελε να ακούσει. Παραδοσιακά δεν τα πάει καλά σε αυτές τις θερμοκρασίες, αντίθετα με την Red Bull, τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της, άρα οποιαδήποτε πτώση της θερμοκρασίας θα την επηρεάσει ακόμα περισσότερο. Το ίδιο πάντως συνέβη και στο Silverstone στην προηγούμενη κούρσα.

Εντούτοις, η πίστα αυτή είναι διαμορφωμένη εντελώς διαφορετικά, πολύ πιο τεχνική με στροφές μέσης ταχύτητας, κάτι που ταιριάζει περισσότερο στην Brawn. Προσθέστε επίσης πως η Bridgestone έχει φέρει τα πολύ μαλακά και μεσαία λάστιχα, τα οποία φτάνουν στην κατάλληλη θερμοκρασία γρηγορότερα, άρα η Brawn έχει ακόμα ελπίδες για κάτι καλό αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Red Bull όμως είναι μια ομάδα η οποία έχει τρομερή αυτοπεποίθηση αυτή την εποχή. Η αυτοπεποίθηση αυτή δικαιολογείται αν κρίνουμε την εμφάνιση της στο Βρετανικό Grand Prix. Ο Sebastian Vettel, μέσω επιφωνημάτων του τοπικού κοινού, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αλλά η αχίλλειος φτέρνα του μπορεί να είναι το γεγονός ότι δεν έχει ξανά συμμετάσχει σε F1 κούρσα στη συγκεκριμένη πίστα, και έχασε κάποια από την ταχύτητα του την Παρασκευή λόγω μιας ηλεκτρικής βλάβης. Καθώς βρισκόταν εκτός πίστας, ο συμπαίκτης του, Mark Webber, έτρωγε τον ένα γύρο μετά τον άλλον, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο χρόνο.

Ο Webber φάνηκε πως είναι σε άριστη κατάσταση από την αρχή και πιστεύω πως έχει την νοοτροπία που χρειάζεται για να δοκιμάσει τον νεαρό Γερμανό. Δεν είναι ο τύπος που αστειεύεται όπως διαπιστώσαμε και στην Τουρκία, και ίσως αξίζει να τον υποστηρίξουμε ειδικά στην πρόσφατη απόδοση (6,20) στην οποία ανταλλάσσεται στην αγορά νίκης της Betfair. Εν τω μεταξύ η απόδοση του Vettel είναι αρκετά μικρότερη στο 2,50.

Ο Jenson Button έχει προσελκύσει αρκετά στοιχήματα σε απόδοση 3,30 και ο Rubens Barrichello είναι στο 15,00. Ο Button δεν εκτιμάει ιδιαίτερα την συγκεκριμένη πίστα αλλά δεν απείχε και πολύ από τους χρόνους του Webber και η Brawn δεν είναι η ομάδα που θα τρέξει με λίγα καύσιμα στα δοκιμαστικά.

Το να βρούμε τον νικητή είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, πέρα από αυτούς τους τέσσερις οδηγούς. Θα πρέπει να γίνουν απίστευτα πράγματα, τα οποία ίσως να βοηθηθούν και από κάποια πιθανή βροχόπτωση, για να δούμε κάποιον νικητή από ομάδα εκτός των Brawn ή Red Bull. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην αγορά όπου ο αμέσως επόμενος οδηγός είναι ο Felipe Massa της Ferrari σε απόδοση 36,00. Είχε απίστευτες αναβαθμίσεις στο μονοθέσιο του στο πρώτο δοκιμαστικό, αναβαθμίσεις που κατάφεραν να αυξήσουν το χρόνο του κατά ενός δέκατου του δευτερολέπτου σε σχέση με τον χρόνο του συμπαίκτη του Kimi Raikkonen.

Χρειάζονται τους άλλους να αποτύχουν μπροστά τους για να κατακτήσουν την πρώτη τους νίκη στη σεζόν, αλλά ο Massa σίγουρα θα ακολουθήσει από κοντά τους πρώτους τέσσερις. Θα ελπίζει στην δυνατή βροχή, όπως και πολλοί άλλοι οδηγοί, και αν αυτή η βροχή εμφανιστεί τότε η απόδοση 2,46 στην αγορά under 14,5 finishers ίσως να είναι το στοίχημα της κούρσας. Η πρώτη στροφή αποδείχτηκε μοιραία για πολλά μονοθέσια το 2007 καθώς ένα μετά το άλλο γλύστρισαν στο αμμοχάλικο. Κοιτάζοντας την μετεωρολογική πρόβλεψη, ίσως να έχουμε μια επανάληψη του ίδιου σκηνικού και φέτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: