8 Ιουλίου 2009

Ο ακριβοθώρητος Γιούρκας

O Γιούρκας Σεϊταρίδης υποσχέθηκε ότι θα σκεφτεί την πρόταση της ΑΕΚ. Και καλά θα κάνει να την σκεφτεί. Διότι περιμένοντας την πρόταση από την Ευρώπη επί μακρόν κινδυνεύει τελικά να γίνει παίκτης της ΑΕ Ψαρρού ή του ανταγωνιστικού ΓΣ Κάβο Ταγκού.
Διότι παγιδευμένος στις υψηλές απαιτήσεις του, ο Σεϊταρίδης κινδυνεύει να γίνει μόλις στα 28 του χρόνια ένας ποδοσφαιριστής που όπως λένε οι Αμερικάνοι «κάποτε ήταν και ποτέ δεν θα 'ναι».Ο Σεϊταρίδης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο στην καριέρα του. Είναι 28 ετών και ψάχνει ένα συμβόλαιο με λεφτά που κανείς δεν του δίνει. Και γι' αυτό υπάρχει λόγος. Ο Σεϊταρίδης υπήρξε για τα ελληνικά δεδομένα μια πολύ ακριβή μεταγραφή: επτά εκατ. ευρώ έδωσε πριν τέσσερα χρόνια η Ντιναμό Μόσχας στην Πόρτο για να τον αποκτήσει. Αλλά 12 εκατ. ευρώ έδωσε η Ατλέτικο Μαδρίτης στους Μοσχοβίτες για να τον αγοράσει το καλοκαίρι του 2006.

Παρά όμως τις όποιες πληθωριστικές τάσεις, ο Σεϊταρίδης δεν δικαίωσε στο γήπεδο την υπεραξία του στο χρηματιστήριο των μεταγραφών. Στις τέσσερις τελευταίες σεζόν ο Γιούρκας έπαιξε σε 39 ματς πρωταθλήματος, δηλαδή ούτε δέκα κατά μέσο όρο τη χρονιά - υπερβολικά λίγα για έναν ποδοσφαιριστή που κόστισε πολλά ή απλώς λίγα για έναν ποδοσφαιριστή που κόστισε υπερβολικά πολλά.

Αυτή η απόσταση μεταφράζεται σε προσδοκίες που δεν ευοδώθηκαν και αυτό το ξέρουν πια στην Ευρώπη. Ποιος ευρωπαϊκός σύλλογος είναι διατεθειμένος να του δώσει όσα ζητάει ενώ ήδη έχει κάνει μια πορεία η οποία χαρακτηρίζεται από μια χρυσή μετριότητα; Μόνο κάποιος που θα βρεθεί στην ανάγκη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί.

Ως τότε ο Σεϊταρίδης λέει να περιμένει. Να πάρει το ρίσκο να ξεμείνει χωρίς ομάδα, έχοντας την άνεση που του προσφέρουν τα υψηλά συμβόλαια που είχε από νεαρή ηλικία. Την άνεση βεβαίως την έχει και μπράβο του, δεν τα έκλεψε ο άνθρωπος, τίμια τα κέρδησε. Αλλά ο Σεϊταρίδης είναι σε μια ιδιάζουσα για επαγγελματία αθλητή κατάσταση στην οποία βρίσκεται αιχμάλωτος της προσωπικής του περιουσίας και των μεγάλων συμβολαίων στα οποία συνήθισε, ενώ βρίσκεται σε σχετικά μικρή ηλικία. Κινδυνεύει λοιπόν στα 28 του χρόνια να μείνει στα αζήτητα, όχι επειδή δεν τον θέλουν πια οι ομάδες, αλλά επειδή εκείνος δεν θέλει να παίξει για λιγότερα.

Ενα αντίστοιχο είχε συμβεί προ δεκαετίας με τον Νάσο Γαλακτερό στο μπάσκετ. Ο οποίος αφού απόλαυσε μια σειρά από διαδοχικά μεγάλα συμβόλαια - από την ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ, έπειτα στον Ολυμπιακό και τελικά στον Αρη - εγκατέλειψε τα γήπεδα λίγο μετά τα 30 του, επειδή δεν βρισκόταν καμία ομάδα να του προσφέρει τις αμοιβές στις οποίες είχε συνηθίσει.

Κανείς δεν λέει ότι ο Γιούρκας πρέπει ντε και σώνει να αποδεχτεί την πρόταση της ΑΕΚ. Αλλά αυτήν την στιγμή είναι η μόνη που έχει. Και αυτή που του εγγυάται μια δεύτερη καριέρα. Δεν είναι άλλωστε αργά.

Από το sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: