20 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Δανία: ΑΑΡΧΟΥΣ – ΑΑΛΜΠΟΡΓΚ

ΑΑΡΧΟΥΣ: Τα μεγάλα λόγια δεν της έλειψαν ούτε πέρυσι. Τον καλό της πρώτο γύρο διαδέχτηκε η αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία και μια εμφανώς προπαρασκευαστική διαδικασία για την επόμενη σεζόν. Διαδικασία που την έφερε στην 6η θέση, την καλύτερή της δηλαδή από το 1997 κι ύστερα, και για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα ψηλότερα από την συντοπίτισσα και αποψινή της αντίπαλο. Ολα αυτά, αν μη τι άλλο, τόνωσαν την ψυχολογία στο στρατόπεδο της ομάδας του Ερικ Ράσμουσεν, ο οποίος δεν σταμάτησε να ισχυρίζεται ότι είναι ικανή να κάνει ένα ακόμη βήμα, κερδίζοντας θέσεις στην κατάταξη και σιγά σιγά εδραιώνοντας την παρουσία της στο top 6 της Superligaen.

Παρά ταύτα, το καλοκαίρι επικράτησε... νηνεμία. Ούτε μία μεταγραφική κίνηση δεν έγινε, γεγονός που προκάλεσε φημολογία περί έντονης δυσαρέσκειας του Δανού τεχνικού, ο οποίος όμως δεν τη δημοσιοποίησε, συνεχίζοντας να ισχυρίζεται τα περί βελτίωσης και σταδιακής ανόδου. Δικαιολογία του; Η ελπίδα ότι η σεζόν που σήμερα ξεκινάει για τους γηπεδούχους θα είναι πολύ πιο... υγιής, αφού πέρυσι η Ααρχους ήταν μακράν της δεύτερης η ομάδα με τους περισσότερους και σημαντικότερους τραυματισμούς στη Δανία.

Φέτος, ξεκινάει από σαφώς καλύτερη αφετηρία ως προς το συγκεκριμένο τομέα, έχοντας για παράδειγμα διαθέσιμο τον βασικότατο επιθετικό Ντ. Γουίλιαμς, ο οποίος επιστρέφει στα γήπεδα ύστερα από 8μηνη απουσία. Επίσης, κανονικά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή ο έτερος των βασικών επιθετικών, Νάντο ξεπερνώντας κάποιες ενοχλήσεις που τον ταλαιπώρησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ωστόσο η... συνήθεια δεν άλλαξε, αφού εκτός έμειναν οι τραυματίες, βασικοί λογιζόμενοι χαφ, Ντεβνταριάνι και Λίντκβιστ.

ΦΙΛΙΚΑ

1/7 Ααρχους – Χόρσενς 0-0

4/7 Μίντιλαντ – Ααρχους 4-1

8/7 Ααρχους – Νόρντζελαντ 3-1

13/7 Ααρχους – Σκίβε 4-2

Αποστολή: Σ.Ράσμουσεν, Κράμπε, Χάουαρντ, Κ.Μάντσεν, Πλέιντρουπ, Γουίλιαμς, Νάντο, Γκράουλουντ, Γ.Πόυλσεν, Γουάιτ, Ν.Τόμασεν, Φεϊλχάμπερ, Γκιέσινγκ, Λουκένα, Ράσμουσεν, Πόβλσεν, Λουμπ, Κάπιτζιτς.

ΑΑΛΜΠΟΡΓΚ: Περίεργη η περσινή χρονιά για τους «ερυθρόλευκους». Τραγικό το ξεκίνημά τους, βρέθηκαν για μεγάλο διάστημα του 1ου γύρου στη ζώνη του υποβιβασμού, άλλαξαν μέχρι τότε τρεις φορές προπονητή, προτού καταλήξουν στον Μάγκνους Πέρσον, ο οποίος τους έβαλε σε μια ρότα στα εγχώρια, εξασφάλισε την παραμονή, ωστόσο έκτοτε... τα ρολά κατέβηκαν, με το φίνις να είναι ανάλογα τραγικό του ξεκινήματος.

Η πορεία μέχρι τον τελικό του κυπέλλου μπορεί να μην είχε κατάληξη με τον τίτλο, ωστόσο εξαργυρώθηκε από την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτήριου και τη συνέχεια της περυσινής ξέφρενης εκ των συνόρων παρουσίας τους. Μιας παρουσίας που τους έφερε αρχικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εν συνεχεία στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου κι έφτασαν μέχρι τους «16» μόνο και μόνο για να αποκλειστούν στα πέναλτι από την Μάντσεστερ Σίτι. Και τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πορεία συνέβαλαν στο να γίνουν η ομάδα με τη μεγαλύτερη μεταγραφική δραστηριότητα στη Δανία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σημαντικά διαφοροποιημένο το φετινό ρόστερ, με τις σημαντικότερες αποχωρήσεις να προκύπτουν από την πώληση του αρχηγού Τ. Αουγκουστίνουσεν, την αποδέσμευση του βασικού πέρυσι στόπερ Ολφερς, τη φυγή του βασικού χαφ Ρίσγκαρντ (πήγε στην Μπίλεφελντ) και την αδυναμία να κρατήσει στο ρόστερ της πιθανώς τον καλύτερο παίκτη της πέρυσι, τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Κακά, ο οποίος μετακόμισε στην Οντένσε. Τα κενά που δημιουργήθηκαν καλύφθηκαν από την αγορά του γνωστού μας από την θητεία του στην ΑΕΚ, Σουηδού χαφ Τσάνκο, του ελπιδοφόρου στόπερ Κ. Ε. Πέτερσεν (από τη Χόρσενς), του αναπληρωματικού πέρυσι στην Κοπεγχάγη, αλλά αρκετά χρήσιμου κι έμπειρου μέσου, Ρ. Βουρτζ και την τελευταία και πιθανώς καλύτερη ... πινελιά, την αγορά δηλαδή του διεθνούς Νορβηγού επιθετικού, Ντ. Φρεντχάιμ Χολμ από τη Βαλερένγκα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ααλμποργκ αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό της Superligaen, αφού εκ των πραγμάτων χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο προκειμένου να «δέσει» ως ομάδα. Κι αν μη τι άλλο, τόσο η παρουσία της στα φιλικά προετοιμασίας, όσο και η εικόνα της στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας σεζόν, την περασμένη Πέμτπη εντός έδρας κόντρα στη Σλάβια Σαράγιεβο (0-0) για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, το απέδειξαν. Χρόνο άλλωστε ζητάει κι ο ίδιος ο Πέρσον, ο οποίος μπορεί να διαχειρίζεται ποιοτικές μονάδες, ωστόσο προφανώς κι απέχει αρκετά από το να τις μετατρέψει σε ένα αξιόμαχο σύνολο. Κι η αλήθεια είναι πως η πρεμιέρα δεν βοηθάει τους φιλοξενούμενους, αφού το μεγάλο τοπικό ντέρμπι της Γιουτλάνδης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια... χαλάρωσης ή δικαιολογιών.

Αγωνιστικά, τα θετικά νέα προέκυψαν από την αποθεραπεία των βασικότατων, μέσου Ενέβολντσεν, του αριστερού μπακ Γιάκομπσεν και του βασικού δεξιού μπακ Μπόγκελουντ, ωστόσο εκτός αποστολής έμειναν οι εδώ και καιρό τραυματίες, χρήσιμοι στόπερ Βέλερ, Μποσάμπ, αλλά κι ο νεοαποκτηθείς Κ. Ε. Πέτερσεν, γεγονός που αφήνει σημαντική «τρύπα» στην καρδιά της άμυνας. Τρύπα που αναμένεται να καλυφθεί από την παρουσία στην αρχική ενδεκάδα της του Τ. Γκάαρντσε, της μεταγραφής έκπληξης του φετινού καλοκαιριού, αφού στα 29 του επέστρεψε στην αγωνιστική δράση ύστερα από 2,5 χρόνια, καθώς στα 26 του είχε καταταλαιπωρημένος από τραυματισμούς αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του και μόλις την περασμένη Πέμπτη αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια (κόντρα στη Σλάβια).

ΦΙΛΙΚΑ

28/6 Ααλμποργκ – Μάλμε 2-2

2/7 Οντένσε – Ααλμποργκ 2-0

12/7 Αάλμποργκ – Ράντερς 2-0

Αποστολή: Ζάζα, Γιάκομπσεν, Τσάνκο, Ντουέ, Γιοχάνσον, Κουρτ, Φρεντχάιμ Χολμ, Βουρτζ, Μπόγκελουντ, Τρέισι, Ντάλσγκααρντ, Γκάαρντσε, Ενέβολντσεν, Γ.Κ.Σόρενσεν, Π.Κρίστενσεν, Χασάν, Λ.Νίλσεν, Σβαρτζ, Ντ.Κρίστενσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: