12 Ιουλίου 2009

Στοίχημα ΗΠΑ: Οι αναλύσεις των μεταμεσονύχτιων παιχνιδιών

ΣΙΚΑΓΟ – ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ

*** Προϊστορία: 17-11-10. Στην έδρα του Σικάγο: 9-5-5. Φέτος: Κολόμπους – Σικάγο 2-2.

ΣΙΚΑΓΟ: Μετρώντας πέντε ήττες στις επτά τελευταίες αναμετρήσεις τους σε όλες τις διοργανώσεις –και τρεις σερί στο πρωτάθλημα– εύλογα οι Φάιαρ μπήκαν νωθρά στο Κολοράντο, επιτρέποντας στους Ράπιντς να πάρουν την πρωτοβουλία. Το δοκάρι που είχαν οι γηπεδούχοι μάλλον τους αφύπνισε, ανέβηκαν σε απόδοση και κατάφεραν πριν βγει το (πολύ καλό γι' αυτούς) ημίχρονο να σημειώσουν δύο γκολ, που τους έδωσαν άνεση χάρη στην καλή άμυνα που έπαιξαν μέχρι και το τελευταίο τέταρτο, όταν και το Κολοράντο μείωσε.

Το Σικάγο κράτησε το «τρίποντο» πανηγυρίζοντας σε ένα γήπεδο που δεν είχε επικρατήσει ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια! Κι έτσι, η ομάδα του Ντένις Χάμλετ κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή της ανατολικής περιφέρειας, έχοντας μάλιστα λιγότερα παιχνίδια σε σχέση με τους διώκτες της. Αμεση, η αποψινή αντίπαλος, τα παιχνίδια κόντρα στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχτεί σε ντέρμπι με σημαντική αντιπαλότητα.

Οι γηπεδούχοι, οι οποίοι επιστρέφουν στο «σπίτι» τους σε αγώνα του ΜLS ύστερα από ένα μήνα, στερούνται εξαιτίας της παρουσίας τους στο Gold Cup, τον βασικό αριστερό μπακ Σεγκάρες (9/1) και τον βασικό ανασταλτικό μέσο Πόους (14/0), ενώ εκτός δράσης παραμένει ο τραυματίας κεντρικός αμυντικός Πρίντο (7/0).

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ: Πολύ μέτρια η εικόνα των πρωταθλητών κόντρα στη DC Γιουνάιτεντ εντός έδρας, το πλήρωσαν μένοντας πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, κατάφεραν με κορυφαίο τον γκολκίπερ τους να παραμείνουν στο παιχνίδι. Εν τέλει έσωσαν το βαθμό και το εντός έδρας αήττητό τους (17 ματς, κρατάει πάνω από ένα χρόνο) ισοφαρίζοντας με τη συμπλήρωση μιας ώρας, χωρίς όμως έκτοτε να κάνουν κάτι περισσότερο για να διεκδικήσουν τη νίκη που θα τους διατηρούσε στην κορυφή της κατάταξης.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και μόνο ο προπονητής των φιλοξενούμενων, Ρόμπερτ Βαζέχα, ο οποίος έσταζε μέλι για την απόδοση της πειραματικής, ελέω των απουσιών, δυάδας των κεντρικών του οπισθοφυλάκων στο συγκεκριμένο παιχνίδι, του Ιρο και του Μπράνερ στο ντεμπούτο του στο MLS, οι οποίοι αναμένεται να στελεχώσουν την καρδιά της αμυντικής γραμμής και στο αποψινό ντέρμπι, αφού στο Gold Cup παραμένουν έχοντας υποχρεώσεις με την εθνική ΗΠΑ ο βασικός στόπερ Μάρσαλ (13/2) κι ο βασικός ακραίος χαφ Ρότζερς (13/0), την ώρα που πάγια απουσιάζει ο μακροχρόνια τραυματίας, ακραίος μέσος Μόφατ (2/0).

Αξίζει να σημειωθεί η δυσμενής παράδοση της Κρου, αφού στις 10 τελευταίες αναμετρήσεις της κόντρα στο Σικάγο την τελευταία τριετία μόλις μία φορά έχει επικρατήσει (7/10/2006), χάνοντας τρεις φορές κι αποσπώντας πέντε ισοπαλίες. Τουλάχιστον πάντως, για τους πρωταθλητές υπάρχει και το... έξτρα κίνητρο που απορρέει από το γεγονός ότι αμέσως μετά το παιχνίδι θα ταξιδέψουν ως το Λευκό Οίκο προκειμένου να τιμηθούν από τον Μπαράκ Ομπάμα για την κατάκτηση του περυσινού τίτλου.

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ – ΝΤΑΛΑΣ

*** Προϊστορία: 16-8-23. Στην έδρα του Κολοράντο: 11-5-7. Φέτος: Κολοράντο – Ντάλας 1-1.

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ: Μπήκε με φόρα κόντρα στο Σικάγο, είχε δοκάρι στο τέταρτο, αλλά πληρώνοντας δύο αμυντικά λάθη δέχτηκε ισάριθμα γκολ σε 8 λεπτά (30’-37’) κι έτσι, παρότι ξύπνησε μειώνοντας στο 75’, δεν κατάφερε να αποφύγει την πρώτη φετινή εντός έδρας ήττα. Η συγκεκριμένη ήττα άλλωστε ήταν κι η πρώτη των Ράπιντς ανήμερα 4ης Ιουλίου μετά το 1999, αναγκάζοντας τον τεχνικό τους, Γκάρι Σμιθ, αφενός να παραδεχτεί το δίκαιο του αποτελέσματος, αφετέρου να αναζητήσει άλλοθι στις αρκετές και σημαντικές απουσίες διεθνών του από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Απουσίες που και απόψε ισχύουν για τους γηπεδούχους (με μόλις μία νίκη στα πέντε τελευταία παιχνίδια τους), αφού απουσιάζουν οι διεθνείς στο Gold Cup, ο Τζαμαϊκανός επιθετικός Κάμινγκς (14/6) κι ο Αμερικανός εξτρέμ Κλαρκ (14/3), γεγονός που καθιστά αδύναμη την επιθετική τους γραμμή. Τιμωρημένος είναι ο βασικός στόπερ Γκιμπς (12/1).

ΝΤΑΛΑΣ: Αξιοποιώντας στο έπακρο την κάκιστη αγωνιστική κατάσταση της Ν. Υόρκης και σημειώνοντας δύο γκολ στο πρώτο εικοσάλεπτο (δεν επηρεάστηκε από τη μείωση του σκορ στο 43’, αφού ήσυχο ήταν το ματς στο β’ μέρος) κατάφερε να πάρει το «τρίποντο», διευρύνοντας το αήττητο σερί του στις τρεις αγωνιστικές, διάστημα κατά το οποίο έχει συγκεντρώσει σχεδόν το 50% της βαθμολογικής του συγκομιδής.

Κι έτσι επιβεβαιώνεται η προφανής αλλαγή στην εικόνα της ομάδας, η οποία ξεκίνησε με έξι ήττες στις επτά πρώτες αγωνιστικές κι έκτοτε έχει ηττηθεί μόλις μία φορά στις επόμενες οκτώ. Η θέση στα πλέι οφ ακόμη παραμένει μακριά, αλλά τουλάχιστον είναι προφανές και από τις δηλώσεις του τεχνικού των φιλοξενούμενων, Σέλας Χίντμαν, πως με ανάλογη συνέχεια και αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ στο οποίο βρίσκονται δεν θα είναι για παρά πολύ.

Κι όλα αυτά παρά την απουσία στο Gold Cup του 1ου σκόρερ και βασικού επιθετικού Κούπερ (15/7) –ο αντικαταστάτης του, Κάνιγχαμ, ήταν εξαιρετικός κόντρα στη Ν.Υόρκη, σημειώνοντας μάλιστα δύο γκολ. Νοκ άουτ παραμένουν ο επιθετικός Μαρόσεβιτς (3/0) κι οι μέσοι Σαραγόσα (9/0), Σάντσες (3/0), ενώ αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεπεράσουν έγκαιρα τους τραυματισμούς τους δίνουν οι ακραίοι μπακ, Τόρες (9/0) και Πέρντι (5/0). Κανονικά αγωνίζεται ο βασικός μέσος Γκάλο (9/0), μιας και αποθεραπεύτηκε.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ – ΤΟΡΟΝΤΟ

*** Προϊστορία: 1-1-0. Στην έδρα του Σαν Χοσέ: 1-0-0.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ: Εφτασαν κοντά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι Earthquakes, παρότι περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο από το Σολτ Λέικ καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, κατάφεραν να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία τους και πήραν το προβάδισμα στο 63’. Από το 77’ έπαιζαν με παίκτη παραπάνω και φάνηκε να πλησιάζουν στην παρθενική φετινή εκτός έδρας νίκη τους. Δεν έμελλε όμως να γίνει αυτό, αφού στις καθυστερήσεις ένα αυτογκόλ τους κόστισε το «τρίποντο», περιορίζοντας τη συγκομιδή τους στην ισοπαλία.

Εμφανώς απογοητευμένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Φρανκ Γιάλοπ, ο οποίος πάντως δήλωσε ικανοποιημένος από την εμφάνιση των παικτών του, που ήρθε να προστεθεί σε ένα σχετικά καλό σερί τις τελευταίες εβδομάδες. Γεγονός που αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η ομάδα του έχει υποστεί μόλις μία ήττα στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές, παραμένοντας πάντως σταθερά στην ουρά της κατάταξης της δυτικής περιφέρειας. Από τα επόμενα έξι ματς πάντως τα πέντε τα δίνουν στην έδρα τους.

Δύο τα σημαντικά προβλήματα για τους γηπεδούχους, αφού οι βασικότατοι μέσοι Κοράλες (14/0) και Κόνβεϊ (13/1) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου παιχνιδιού και δεν θα αγωνισθούν απόψε, με τον πρώτο να μένει για ένα μήνα εκτός μάχης. Αντίθετα με τον μεσοεπιθετικό Ντ. Χάκερμπι (7/1), ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του κι έχει αρκετές πιθανότητες να επιστρέψει απόψε.

ΤΟΡΟΝΤΟ: Εμφανίζοντας για ακόμη μια φορά τα γνωστά προβλήματα που τους συνοδεύουν όταν βγαίνουν από τα... σύνορα, οι Καναδοί δεν κατάφεραν να προβάλουν ιδιαίτερη αντίσταση στο Σολτ Λέικ στις 28 Ιουνίου. Εκαναν ένα πολύ καλό πρώτο 20λεπτο, αλλά τότε δέχτηκαν το πρώτο γκολ και ουσιαστικά κατέρρευσαν καθώς ήρθε και το δεύτερο γκολ της Ρεάλ στο 44’. Το ψυχολογικό βάρος ήταν μεγάλο από εκεί και πέρα και ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτοι στην επανάληψη, όπου υποσκελίστηκαν τελείως από την ανωτερότητα των αντιπάλων τους για να έρθει και τρίτο γκολ.

Αυτή ήταν η τέταρτη ήττα στις έξι τελευταίες αγωνιστικές για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στην κούρσα του πρωταθλήματος και προφανώς η συνέχεια –με έξι εξόδους από τον Καναδά στις επόμενες 9 αγωνιστικές– ενισχύει τον προβληματισμό που είναι διάχυτος στο εσωτερικό τους. Ο υπηρεσιακός τεχνικός, Τέρι Κάμινς, χορήγησε αμέσως μετά το παιχνίδι ρεπό στους παίκτες του, προκειμένου να αποφορτιστούν ψυχικά και σωματικά, γεμίζοντας μπαταρίες ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας. Προφανής η επιδίωξη για βελτίωση των εκτός έδρας εμφανίσεων και η αξιοποίηση της επιθετικής ευχέρειας που δείχνουν (στις 8 τελευταίες αγωνιστικές έχουν σημειώσει τρία γκολ σε 2 παιχνίδια και από 2 σε άλλα δύο) ούτως ώστε να διατηρηθεί η ομάδα σε τροχιά πλέι οφ, κάτι άλλωστε που αποτελεί και το βασικό της στόχο.

Οι φιλοξενούμενοι ενισχύονται από την επάνοδο του βασικού δεξιού μπακ Γουάιν (11/0), στερούνται όμως τον νεοαποκτηθέντα επιθετικό Αλί Γκερμπά –πρόσφατο απόκτημα, δεν έχει προλάβει να παίξει ακόμη με την ομάδα- και τον βασικότατο μέσο Κρόνιν (15/0), αμφότερους λόγω υποχρεώσεων στο Gold Cup. Το καλό νέο της ημέρας όμως προήλθε από τον βασικό μεσοεπιθετικό και 1ο σκόρερ, Γκεβάρα (13/5), ο οποίος αγωνίζεται κανονικά απόψε. Σημαντικό γεγονός πως στις τάξεις του Τορόντο είναι ο αμυντικός Γκαρσία που μόλις πρόσφατα ήρθε από το Σαν Χοσέ (έπαιξε 12 ματς εκεί πριν τη μεταγραφή) και είπε όλα τα μυστικά της πρώην πλέον ομάδας του στους συμπαίκτες και τον προπονητή του.

ΣΙΒΑΣ ΗΠΑ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

*** Το κλασικό ντέρμπι της Καλιφόρνια. Οι δύο ομάδες έχουν κοινή έδρα. Υψηλός καλεσμένος του αποψινού ματς ο Ζινεντίν Ζιντάν.

*** Προϊστορία: 3-5-8. Στην έδρα της Σίβας ΗΠΑ: 1-3-3. Φέτος: Σίβας ΗΠΑ – Λος Αντζελες 0-0.

ΣΙΒΑΣ ΗΠΑ: Κάθε άλλο παρά ιδανική η κατάσταση τον τελευταίο μήνα, αφού μόνο επιτυχημένη δεν ήταν η συμμετοχή της στη Σουπερλίγκα (μίνι πρωτάθλημα με τη συμμετοχή αμερικανικών και μεξικανικών ομάδων), όπου κι αποκλείστηκε πρόωρα από τη φάση των ομίλων, αποσπώντας μόλις μια ισοπαλία. Ανάλογη εξέλιξη προέκυψε και στο εγχώριο Κύπελλο με την Τσάρλεστον Μπάτερι, ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, να την πετάει εκτός συνέχειας του θεσμού (κάτι που έχει γίνει συνήθεια στους Καλιφορνέζους, μιας και αποκλείονται από ανάλογης δυναμικότητας ομάδα για 3η διαδοχική χρονιά).

Κι αν συνυπολογίσει κανείς ότι προέρχεται και από δύο σερί ήττες στο πρωτάθλημα (έστω κι αν το τελευταίο της παιχνίδι το έδωσε στις 14 Ιουνίου), τότε το... γλυκό δένει ενόψει του «superclasico» της Καλιφόρνια. Αγωνιστικά πάντως, προβλήματα ουσιαστικά δεν υπάρχουν για τους γηπεδούχους, αφού, πέραν των γνωστών και χωρίς σημαντική επίδραση απουσιών, μία είναι η ουσιαστική εκκρεμότητα κι αφορά την ετοιμότητα του επιθετικού Μπράουν (7/1), ο οποίος είναι αμφίβολος, ενώ λογικά επανέρχονται ο αμυντικός Γιάζιτς (1/0) και ο βασικός αριστερός μπακ Τρουχίγιο (13/0).

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ: Βρήκε το γκολ νωρίς (8’) με τον Εσκαντάριαν να γίνεται μόλις ο 4ος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που σκοράρει σε ντεμπούτο του (δεν ήταν καν να αγωνιστεί βασικός, αλλά ο τραυματισμός του Γκόρντον στην προθέρμανση τον έφερε στο αρχικό σχήμα) κι εν συνεχεία, επιδεικνύοντας αμυντική σταθερότητα, το κράτησε ως τέλους κόντρα στην Νιου Ινγκλαντ, πανηγυρίζοντας έτσι τη δεύτερη διαδοχική της νίκη (για πρώτη φορά φέτος).

Εξέλιξη που αρκούσε στον Μπρους Αρίνα για να διατυμπανίσει τη βελτίωση της ομάδας του και τη σταδιακή ανέλιξή της στο βαθμολογικό πίνακα, κάτι που σύμφωνα με τον άλλοτε εκλέκτορα των ΗΠΑ δίνει το ψυχολογικό πλεονέκτημα στους τυπικά φιλοξενούμενους. Στο Gold Cup βρίσκεται ο βασικός γκολκίπερ Ρίκετς (13/0), ωστόσο επιστρέφει ο σπουδαίος χαφ και 1ος σκόρερ Ντόνοβαν (11/6), ο οποίος άναψε φωτιές αναφέροντας στο βιβλίο του πως ο Μπέκαμ –που επιστρέφει στις τάξεις του Λ.Α.- δεν είναι καλός συμπαίκτης. Από τεστ ετοιμότητας θα κριθεί η συμμετοχή του χρησιμότατου επιθετικού Γκόρντον (13/3) και του χαφ, Κοβαλένκο (12/0), εκτός δράσης παραμένει ο στόπερ Φράνκλιν (8/0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: