Η κοινή αίσθηση στον κόσμο του αθλητισμού είναι πως δεν υπάρχουν σημαντικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις αυτό το καλοκαίρι και αυτό, από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί και η τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα ισχύει μέχρι να επαναρχίσει η Premier League τον Αύγουστο.
Αυτό, από τη μία δείχνει τόσο έλλειψη σεβασμού στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ενώ είναι κι ένα σημάδι του πόσο μικρή αίσθηση έχει προκαλέσει η διοργάνωση από τη στιγμή που άνοιξε επίσημα τις πύλες της το 1997. Είναι κρίμα, καθώς ιδέα να αναμετρώνται οι πρωταθλήτριες χώρες κάθε ηπείρου, η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η διοργανώτρια του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό Παγκόσμιο Κύπελλο, που μας δίνει την ευκαιρία, σε λιγότερα παιχνίδια, να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος στον κόσμο τη δεδομένη στιγμή.
Ως οντότητα, θα έπρεπε να είναι ένα ενδιάμεσο τεστ ανάμεσα στα Παγκόσμιο Κύπελλο και στο Euro και θα ταίριαζε θαυμάσια εάν οι ποδοσφαιριστές στις ημέρες μας δεν είχαν τόσες πολλές υποχρεώσεις. Πλέον, φαίνεται πως είναι σαν μια άσχετη παρεμβολή της FIFA.
Υπήρχαν κάποια σημάδια αυτού του είδους στο Διηπειρωτικού Πρωταιλήματος προτού μετατραπεί στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που ο κόσμος γνωρίζει και δεν αγαπάει: ξεκίνησε ως το τρόπαιο του Artemio Franchi μεταξύ της πρωταθλήτριας Ευρώπης Γαλλίας και της νικήτριας του Copa America Ουρουγουάη το 1985, και μετατράπηκε σε ένα παιχνίδι με δύο από τους τέσσερις αγώνες να το κερδίζουν ομάδες της Νότιας Αμερικής, μέχρι να εκκινήσει και επίσημα ως Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το 1997 στο Riyadh.
Η Βραζιλία διέλυσε την Αυστραλία στον τελικό εκείνης της χρονιάς, το Μεξικό κέρδισε ως γηπεδούχος ομάδα το 1999 και στη συνέχεια η Γαλλία, έχοντας αρνηθεί να παίξει τον Ιανουάριο του 1999, προχώρησε κερδίζοντας τα δύο επόμενα Κύπελλα, στην Ιαπωνία και μετά εντός έδρας, σε μια διοργάνωση που πάντα θα θυμόμαστε λόγω του θανάτου του Marc-Vivien Foe.
Μέχρι σήμερα, εξακολουθώ να πιστεύω πως η απόφαση της FIFA να συνεχίσει τη διοργάνωση το 2003 μετά από εκείνη την ημέρα στη Lyon ήταν η πιο εγωιστική, απεχθέστατη πράξη που έχω δεν ποτέ στον αθλητισμό. Εάν η επετηρίδα με τους νικητές του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών έγραφε για το ¨2003: Δεν απονεμήθηκε¨, θα έκανε τους ανθρώπους να ρωτάνε γιατί κι έτσι οι μελλοντικές γενιές θα αντιλαμβάνονταν πως κάτι πολύ πιο σοβαρό από το ποδόσφαιρο συνέβη εκείνη τη χρονιά.
Το 2005, η Βραζιλία διέσυρε την Αργεντινή 4-1 ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση και επαναφέροντας την κυριαρχία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, καθώς μια ομάδα από εκείνο το μέρος του κόσμου έπαιρνε για δεύτερη φορά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών.
Η τελευταία διοργάνωση λειτούργησε ως δοκιμή για τη διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Γερμανία, και το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και μετά από τέσσερα χρόνια φέτος, στη Νότια Αφρική, με οκτώ ομάδες να ετοιμάζονται να δοκιμάσουν πόσο μακριά έχουν φτάσει οι διοργανωτές του 2010 με τα σχέδιά τους για το επόμενο καλοκαίρι.
Με κάποια νευρικότητα στον υπόλοιπο κόσμο για τις προετοιμασίες της Νότιας Αφρικής, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2009 θα έχει επιπλέον ενδιαφέρον για τα Μέσα Ενημέρωσης, για τους λανθασμένους λόγους για τους οποίους το δημιούργησε η FIFA. Θα είναι ενδιαφέρον να ακούμε τους τίτλους να έρχονται από τη Νότια Αφρική από τον Jonathan Wilson της betting.betfair.com που θα αναλύει σε καθημερινή βάση τα δεδομένα.
Για εκείνους που έχουν συνηθίσει στο στυλ του Alan Partridge και την προσπάθεια που κάνει να αποκρυπτογραφήσει την πορεία προς τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το σύστημα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών είναι εξαιρετικά απλό: δύο όμιλοι των τεσσάρων και στα ημιτελικά παίζει ο 1ος εναντίον του 2ου και ούτω κάθ' εξής.
Οι όμιλοι μοιάζουν λίγο άνισοι, με την Ισπανία να αντιμετωπίζει την Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και το Ιράκ στον Α' Όμιλο και τις ΗΠΑ, Ιταλία, Βραζιλία και Αίγυπτο να απαρτίζουν τον Β' Όμιλο. Η ομάδα που θα κερδίσει τον Β' Ομιλο, θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να φτάσει στον τελικό, καθώς μόνο το Ιράκ από τους διεκδικητές της δεύτερης θέσης πίσω από την Ισπανία φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κάποια έκπληξη κόντρα σε ένα «μεγαλύτερο» έθνος. Η Αίγυπτος θα είναι δύσκολη αντίπαλος για τις άλλες ομάδες του Β' Ομίλου και θα έχει σοβαρές πιθανότητες να φτάσει στον ημιτελικό, αλλά το πιο πιθανό είναι να συναντήσει την Ισπανία και, εκτός κι αν οι Πρωταθλητές Ευρώπης είναι πολύ κουρασμένοι, πιθανότατα θα αποκλειστεί σε εκείνη τη φάση.
Οι προπονητές προσεγγίζουν αυτό το Κύπελλο με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας και προσδοκιών, αλλά η αλήθεια είναι πως η Βραζιλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν συγκεντρώσει ισχυρές ομάδες, κάτι που σημαίνει πως οι τρεις τους έχουν μεγάλες πιθανότητες να φτάσουν στα ημιτελικά, με την Πρωταθλήτρια Ασίας, ομάδα του Ιράκ, να είναι η άλλη πιθανή υποψήφια για τα ημιτελικά.
Η Αίγυπτος είναι η πιο προφανής «ενοχλητική μύγα» και μπορεί να εκμεταλλευτεί το συνηθισμένο νωθρό ξεκίνημα της Ιταλίας, αλλά δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως υπάρχει πραγματική αξία στο να ποντάρουμε κατά των τριών ομάδων που προηγούνται στην αγορά, με έναν τελικό Ισπανίας - Βραζιλίας να μοιάζει το πιο πιθανό ενδεχόμενο.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερες συμβουλές στην betting.betfair.com, αλλά η αρχική μου αίσθηση είναι πως η Ισπανία είναι πολύ χαμηλά στο 2,62 για να κερδίσει τη διοργάνωση, πως η απόδοση της Πρωταθλήτριας Αφρικής Αιγύπτου, φαντάζει τεράστια στο 44,00 και πρέπει να υπάρχει κι ένας τρόπος να κοντράρουμε την αδύναμη ομάδα της Νότιας Αφρικής στο να φτάσει στα ημιτελικά, σε απόδοση 1,50.
Η Βραζιλία ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή στον τρόπο που διέλυσε την Ουρουγουάη την περασμένη εβδομάδα και η απόδοση της Ιταλίας φαντάζει πολύ μεγάλη στην αγορά στο 5,10 για κατάκτηση, αλλά το συγκρότημα του Marcello Lippi θέλει να είναι στα καλύτερά του το επόμενο καλοκαίρι και υποπτεύομαι πως δεν θα στεναχωρηθούν και ιδιαίτερα εάν δεν καταφέρουν να κερδίσουν στην πρόβα τζενεράλε.
Ένα πράγμα που θα παρέχει αυτό το τουρνουά, ωστόσο, είναι ποδόσφαιρο υψηλής ποιότητας, προτού αρχίσουμε τις καλοκαιρινές μας περιπέτειες στα άλλα αθλήματα: θα υπάρχουν ευκαιρίες για να στοιχηματίσουμε, θα υπάρχουν θαυμάσια ταλέντα να δούμε και για αυτούς τους λόγους, τουλάχιστον, θα πρέπει όλοι να βάλουμε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών μέσα στις καρδιές μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου