30 Ιουνίου 2009

Κοντά στο 40% του Ολυμπιακού ο Μαρινάκης!

Με επιστολή που θα στείλει στον Σωκράτη Κόκκαλη θα απαντήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Σωκράτη Κόκκαλη στην πρόσκληση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο 43χρονος εφοπλιστής βλέπει με καλό μάτι, ακόμη και την αγορά του 40%.
Όσοι τον ρωτούσαν την Τρίτη, για το αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί ανάμειξής του στην ΠΑΕ (η εφημερίδα ΦΩΣ το είχε πρώτο θέμα) απαντούσε λακωνικά "ουδέν σχόλιον".

Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι το θέμα διαψεύστηκε, αντίθετα όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις περίμεναν την (θετική) απάντηση του κ.Μαρινάκη με την επιστολή προς τον Σ.Κόκκαλη, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Προφανώς το "θέλω να συνεισφέρω" δεν σημαίνει αυτόματα και είσοδος του μεγαλοεφοπλιστή στην ΠΑΕ. Το δεδομένο είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και προφανώς ο κ.Μαρινάκης θέλει να συζητήσει εκ του σύνεγγυς με τον Σωκράτη Κόκκαλη τα δεδομένα της συμμετοχής του στα κοινά της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ.

Να την πάρει όλη

Λέγεται ότι Κόκκαλης και Μαρινάκης είχαν μια πρώτη κουβέντα πριν από λίγες μέρες, με τον εφοπλιστή να κάνει λόγο ακόμη και για ...εξαγορά ολόκληρης της ΠΑΕ. Η συγκεκριμένη πρόθεση δεν αποτελεί "είδηση". Αντιθέτως είχε αποκαλυφθεί σε δημοσίευμα της "Αξίας", πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης φερόταν σαν επικεφαλής κίνησης εφοπλιστών για αγορά ολόκληρης της ΠΑΕ Ολυμπιακός μαζί με το γήπεδο Καραϊσκάκη, έναντι 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα δεδομένα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα. Ο Κόκκαλης έχει στείλει επιστολές σε μια σειρά από επώνυμους και οικονομικά εύρωστους φίλους του Ολυμπιακού να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ο Μαρινάκης δείχνει να είναι ο πρώτος που αναμένεται να απαντήσει θετικά, πρώτα απ' όλα να συζητήσει και εν συνεχεία να προχωρήσει στο εγείρημα.

Ανερχόμενος και προσεχτικός

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, που διατέλεσε παράγοντας του Ολυμπιακού επί σειρά ετών, θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς και ανερχόμενους Έλληνες εφοπλιστές. Πριν από δυο χρόνια, η Capital Product Tanker, θεωρήθηκε μια από τιο πιο κερδοφόρες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου και η πρώτη ελληνική που εισήλθε στην αμερικάνικη χρηματαγορά.

Η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση από τους μεγάλους οίκους, υπερκάλυψε πάνω από 10 φορές τη δημόσια προσφορά γεγονός που θεωρείται "ρεκόρ υπερκάλυψης" Το προηγούμενο κατείχε η Teekay Shipping, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, με οκτώ φορές υπερκάλυψη.

Από την Ακτή Μιαούλη και στο Λονδίνο όπου εδρεύουν οι εταιρείες του ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε προσεχτικές κινήσεις και στην πρόσφατη οικονομική κρίση, ώστε να αποφύγει τους κλυδωνισμούς, ενώ επέκτεινε τις δραστηριότητές του στα ΜΜΕ, αφού κατέχει το 25% της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Από το βόλει, στο μπάσκετ...

Οπαδός του Ολυμπιακού από...μικρό παιδί, ο Β.Μαρινάκης ασχολήθηκε με τα κοινά του Ολυμπιακού, για πρώτη φορά το 2000, όταν ανέλαβε την ομάδα βόλεϊ. Πέντε χρόνια αργότερα ήταν ο βασικός υποψήφιος αγοραστής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, όταν το καλοκαίρι του 2005 ο Σ.Κόκκαλης είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό.

Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Μαρινάκη να πάρει την πλειοψηφία της ΚΑΕ, έναντι 1.000.000 ευρώ, αλλά η παρέμβαση του Σωκράτη Κόκκαλη ματαίωσε την αγοραπωλησία. Από τότε, μάλιστα, οι σχέσεις του κ.Μαρινάκη με τον πρόεδρο των "ερυθρολεύκων" χωρίς να παγώσουν, δεν ήταν οι πιο θερμές που θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Πριν από δυο χρόνια επανήλθε στο προσκήνιο συμμετέχοντας πάλι πολύ ενεργά στο βόλεϊ του Ολυμπιακού, έφτιαξε σχεδόν από την αρχή το κλειστό στου Ρέντη και αποχώρησε, αφού όπως άφησε να εννοηθεί δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον Λ.Θεοδωρακάκη.

Παρόλα αυτά όταν πέρσι του ζητήθηκε να συνδράμει στη μεταγραφή του Μίλκοβιτς δεν το αρνήθηκε και μαζί με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο ήταν ουσιαστικά οι δυο άνθρωποι που κράτησαν το "ερυθρόλευκο" βόλεϊ.

Φίλος του Ν.Πατέρα

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τυγχάνει και προσωπικός φίλος του Νίκου Πατέρα, αφού από τα παιδικά τους χρόνια κάνουν παρέα λόγω και της συνεργασίας των πατέρων τους, Μιλτιάδη Μαρινάκη και Διαμαντή Πατέρα. Γείτονες, καθώς μένουν πολύ κοντά, τους συνδέει πολύχρονη φιλία, η αγάπη για τη θάλασσα και τα κότερα.

Μοναδική τους διαφορά ότι ο ένας είναι φανατικός Ολυμπιακός και ο άλλος "βαμμένος" Παναθηναϊκός. Ε, να έχουν και κάτι να ...διαφωνούν.

Και οι υπόλοιποι

Την ίδια ώρα ο Σ.Κόκκαλης αναμένει την απάντηση και των άλλων επιχειρηματιών στους οποίους έχει απευθυνθεί. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έχουν συναντηθεί μαζί του δυο φορές, ακόμη όμως δεν αποφάσισαν αν θα μπουν ή όχι στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (σίγουρα, πάντως, δεν συζητάνε για εξαγορά του 40%) ενώ οι πληροφορίες θέλουν να ανταποκρίνονται θετικά οι κ.Λαυρεντιάδης και Γλου.

Gif Banners

Δεν υπάρχουν σχόλια: