20 Μαΐου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο Κύπελλο UEFA: Ο Μεγάλος Τελευταίος Τελικός

Στην Κωνσταντινούπολη και το Şükrü Saraçoğlu, διεξάγεται ο τελευταίος τελικός του Κυπέλλου UEFA. Ως γνωστόν, από την επόμενη σεζόν, ο δεύτερος τη τάξει ευρωπαϊκός διασυλλογικός θεσμός καταργείται και τη θέση του παίρνει το Europa League.

Έτσι, Werder Bremen και Shakhtar Donetsk έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τ' όνομά τους στη Χρυσή Βίβλο του θεσμού, και να γίνουν η 38η ομάδα που το καταφέρνει.

Αμφότερες οι φιναλίστ, απέκλεισαν δύο ομάδες από την ίδια τους τη χώρα, η Werder Bremen, το Hamburg και η Shakhtar τη Dynamo Kiev, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Στο Γερμανικό εμφύλιο, είχαμε δύο νίκες φιλοξενούμενων, με το Hamburg να επικρατεί 0-1 στο πρώτο παιχνίδι, αλλά να χάνει με 2-3 στο δεύτερο, ενώ στον Ουκρανικό εμφύλιο, η Shakhtar κατάφερε να μην χάσει εκτός έδρας ισοφαρίζοντας σε 1-1, ενώ εντός έδρας επικράτησε με 2-1.

Ο προπονητής της Shakhtar, Mircea Lucescu, δήλωσε: "Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων με διαφορετικά στιλ. Η Werder Bremen είναι πάντα επιθετικογενής ομάδα και αρκετά δυναμική στο παιχνίδι της. Το δικό μας στιλ βασίζεται στις ποδοσφαιρικές μας ικανότητες και τεχνική, την οποία προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ελέγξουμε το παιχνίδι." Ο Ρουμάνος πρόσθεσε για την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη: "Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Κωνσταντινούπολη. Αγαπώ αυτή την πόλη. Το να παίξω τον τελικό του Κυπέλλου UEFA είναι ένα όνειρο για οποιονδήποτε και είμαι χαρούμενος, που εκπλήρωσα το δικό μου."

Οι Ουκρανοί είναι η πρώτη ομάδα, μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, που φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό και φυσικά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στ' αγωνιστικά, ο Lucescu έχει την πολυτέλεια να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς ο Jadson είναι και πάλι διαθέσιμος, και μοναδικός απών θα είναι ο τιμωρημένος Tomáš Hübschman, τον οποίο θ' αντικαταστήσει ο Mariusz Lewandowski.


Ο προπονητής των Γερμανών Thomas Schaaf ζήτησε από τους παίκτες του να δείξουν θάρρος κι εξήγησε: "Πρέπει να είμαστε δυναμικοί. Θα είναι ένα καυτό ματς, αλλά ένας τελικός δεν είναι ποτέ εύκολος και είμαστε χαρούμενοι, που έχουμε απέναντί μας αυτή την πρόκληση."

Η Werder θέλει να προσθέσει ακόμα έναν Ευρωπαϊκό τίτλο στη συλλογή της μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο κατέκτησε το 1992. Πολλά και σημαντικά τα προβλήματα για τον Schaaf, αφού τιμωρημένος είναι ο ηγέτης της ομάδας Diego, καθώς και ο επιθετικός Hugo Almeida. Επιπλέον, τραυματίας είναι ο κεντρικός αμυντικός Per Mertesacker, ενώ αμφίβολοι είναι οι Frank Baumann, Claudio Pizarro και Markus Rosenberg.

Πιθανές ενδεκάδες:

Shakhtar Donetsk: Pyatov, Srna, Kucher, Chygrynskiy, Rat, Gai, Duljaj, Ilsinho, Jadson, Fernandinho, Luiz Adriano

Werder Bremen: Wiese, Fritz, Prodl, Naldo, Boenisch, Frings, Baumann, Niemeyer, Ozil, Pizarro, Rosenberg

Διαιτητής: Luis Medina Cantalejo (ισπανία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: