7 Μαΐου 2009

Στοίχημα Formula 1: Ότι πρέπει να ξέρετε για το Grand Prix της Ισπανίας

Μετά από τέσσερεις κούρσες γεμάτες δράση, το σκηνικό μεταφέρεται στην Ευρώπη και την Ισπανία για την πέμπτη κούρσα του πρωταθλήματος. Ο Tom Cowie, μας δίνει τις λεπτομέρειες για την κούρσα της Καταλονίας.

Η νίκη στο Bahrain, ήταν η πιο πειστική για την Brawn GP και τον Jenson Button. Ήταν η πρώτη κούρσα της χρονιάς στην οποία δεν υπήρχε βροχή ούτε και το «safety car», και η ομάδα απέδειξε ότι είναι μια από τις διεκδικήτριες του τίτλου.

Μετά από τρείς αγώνες στην άγρια φύση, η ειρωνεία ήταν ότι η Ferrari κατέκτησε τους πρώτους της βαθμούς της χρονιάς στην έρημο. Η έκτη θέση του Kimi Raikkonen, σταμάτησε τον «αγωνιστικό κατήφορο» του 2009, και τελικά η Scuderia απέφυγε το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της.

Η πίστα της Καταλονίας, φιλοξένησε το πρώτο grand prix το 1991, και από τότε δεν έχει βγει ποτέ από το αγωνιστικό πρόγραμμα. Αν και πολλοί θεωρούν ότι η κούρσα γίνεται στην Βαρκελώνη, στην πραγματικότητα φιλοξενείται στην πόλη Montmelo.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι ομάδες δεν θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα σε αυτή την πίστα, αφού χρησιμοποιούνταν ευρέως για τα δοκιμαστικά στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτή η πίστα συνδυάζει τα πάντα. Περιλαμβάνει γρήγορες αλλά και αργές στροφές ενώ η μεγάλη ευθεία βοηθάει στην ανάλυση της αεροδυναμικής των μονοθέσιων και της μηχανικής απόδοσής τους.

Βέβαια όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν λόγω των ενοχλητικών και πολύ ισχυρών ανέμων. Οι άνεμοι μπορούν να επηρεάσουν πολύ τον έλεγχο αυτών των καλά σχεδιασμένων μονοθέσιων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η πίστα είχε αρκετό δράμα τα τελευταία 18 χρόνια, με διασημότερη κούρσα μάλλον την παρθενική, όπου Nigel Mansell και Ayrton Senna έτρεχαν ρόδα με ρόδα στην ευθεία με 300 χλμ/ώρα, με τις ρόδες τους ν' απέχουν εκατοστά η μία απ' την άλλη.

Ο Michael Schumacher έχει πάρει σημαντικές νίκες σε αυτήν την πίστα. Νίκησε με την Benetton το 1994, αν και ήταν στην πέμπτη θέση για το μισό της κούρσας. Κάτι ανάλογο έγινε και δυο χρόνια αργότερα, παίρνοντας την πρώτη του νίκη με την Ferrari, και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η Ferrari ήταν νικήτρια σε αυτήν την πίστα πέρυσι, με τον Raikkonen να παίρνει την δεύτερη και τελευταία του νίκη στην χρονιά.

Η νίκη του Raikkonen είναι στο 16,00. Παράλληλα η νίκη του Felipe Massa είναι στο 18,00 αν και είναι λίγο δύσκολο να πάρει την πρώτη του νίκη (φέτος) σε αυτή την πίστα.

Παρά τις προσπάθειες του Lewis Hamilton στο Bahrain, η McLaren ακόμα παλεύει με τον μονοθέσιό της (MP4-24). Με την νίκη της να είναι στο 11,50 μάλλον θα έχουμε ακόμα ένα σαββατοκύριακο απογοήτευσης για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Η εμφάνιση της Toyota στο Bahrain μπορεί να μας παραπλανήσει. Το μονοθέσιο είναι σίγουρα γρήγορο, αλλά η Toyota θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο έξυπνη στρατηγική εάν θέλει να πάρει τη νίκη. Ο Jarno Trulli στο 17,50 και ο Timo Glock στο 21,00 παραμένουν αρκετά αξιόλογες επιλογές.

Η Red Bull συνεχίζει να βελτιώνεται και αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την Brawn GP. Ο Sebastian Vettel βρίσκεται συχνά στο βάθρο και η απόδοση είναι στο 6,20. Δεν θα πρέπει να υποτιμήσετε το νεαρότερο νικητή στην ιστορία της F1, καθώς μπορεί να πάρει την τρίτη νίκη της καριέρας του αυτήν την Κυριακή.

Για μια ακόμη φορά ο Button και η Brawn είναι τα φαβορί. Πέρυσι τερμάτισε στην 6η θέση παίρνοντας κάποιους από τους λιγοστούς βαθμούς για την Honda. Φέτος θέλει να πάει πολύ καλύτερα και η απόδοση στο 3,30 δείχνει ότι μάλλον θα τα καταφέρει.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ο Button θα παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας. Αυτό που κριθεί θα είναι απλά η απόσταση από τους διώκτες του καθώς η δράση μεταφέρεται επιτέλους στην Ευρώπη, με αυτή την πολύ σπουδαία σεζόν της F1.

Gif Banners

Δεν υπάρχουν σχόλια: