6 Μαΐου 2009

Η ΕΠΟ ξεκαθάρισε τι ισχύει για την έξοδο στο Europa League

Η απώλεια του τροπαίου του Κυπέλλου Ελλάδας αποδεικνύεται διπλά αρνητική για την ΑΕΚ, αφού εκτός του τίτλου η «Ένωση» έχασε και τα προνόμια του Κυπελλούχου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της στα προκριματικά του Europa League να κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη θέση που θα τερματίσει στο μίνι-πρωτάθλημα των πλέι οφ.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μέσω του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της έβαλε τέλος στην παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί σχετικά με τα προνόμια του φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος, όσον αναφορά την έξοδο του στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ΠΑΕ ΑΕΛ είχε αποστείλει έγγραφο-ερώτημα προς την ΕΠΟ, η οποία μέσω του Διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών Παυσανία Παπανικολάου έστειλε το ακόλουθο έγρραφο-απάντηση:

«Σας ενημερώνουμε ότι ο γύρος του UEFA EUROPA LEAGUE στον οποίο θα αγωνιστεί η ΠΑΕ ΑΕΚ στην περίπτωση της μη εξασφάλισης θέσης της στο UEFA CHAMPIONS LEAGUE μέσα από τη διαδικασία των play-off (Σουπερλιγκ) θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη θέση την οποία θα καταλάβει στη βαθμολογία μετά τη λήθη των αγώνων play-off του πρωταθλήματος.

» Εάν καταλάβει την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, τότε μόνο κερδίζει την απευθείας συμμετοχή της στα play-off του UEFA EUROPA LEAGUE».

Η τέταρτη θέση οδηγεί στον 2ο από τους τέσσερις προκριματικούς γύρους του Europa League, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Ιουλίου.

Η ομάδα που θα καταταγεί τρίτη στα πλέι οφ, θα συμμετάσχει στον 3ο γύρο (30 Ιουλίου-6 Αυγούστου), ενώ πολύ σημαντικός στόχος είναι αυτός της δεύτερης θέσης, που οδηγεί στον 4ο προκριματικό, δηλαδή ένα βήμα πριν τους ομίλους του Europa League.

Οι αγώνες αυτής της φάσης διεξάγονται στις 20 και 27 Αυγούστου, κι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τις καλοκαιρινές διακοπές των ποδοσφαιριστών και την ομαλή διεξαγωγή της προετοιμασίας.

Ο πρώτος των πλέι οφ θα συμμετάσχει στις δύο φάσεις του έξτρα προκριματικού γύρου του Champions League, όπου λαμβάνουν μέρος ομάδες που δεν κατέκτησαν τον τίτλο, από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 1-15 της βαθμολογίας της UEFA.

Η πρώτη φάση διεξάγεται στις 28/29 Ιουλίου και 4/5 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη στις 18/19 και 25/26 Αυγούστου. Τις ίδιες ημερομηνίες αγωνίζεται και ο Ολυμπιακός, στις προκριματικές φάσεις όπου συμμετέχουν οι πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 13 έως 53 της βαθμολογίας της UEFA.

Η πρώτη από τις έξι αγωνιστικές των πλέι οφ διεξάγεται την Κυριακή και οι ομάδες ξεκινούν με την εξής βαθμολογία: ΠΑΟΚ 3, Παναθηναϊκός 2, ΑΕΚ 1, Λάρισα 0.

Δεν υπάρχουν σχόλια: