2 Απριλίου 2009

"Κατοστάρης" ο Μπασινάς...

Ο Αγγελος Μπασινάς, παίζοντας την Τετάρτη κόντρα στο Ισραήλ στο «Παγκρήτιο» για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, έφτασε τις εκατό συμμετοχές με την Εθνική ομάδα. Είναι ο δεύτερος Έλληνας παίκτης που τα καταφέρνει, αφού πρώτος που έσπασε το φράγμα της «κατοστάρας» ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης (17/11/2004).

Σχεδόν 10 χρόνια πέρασαν από την στιγμή που ο Μπασινάς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ήταν 18 Αυγούστου του 1999, με τον Βασίλη Δανιήλ να είναι ο προπονητής που του εμπιστεύθηκε θέση στην 11άδα, σε ένα φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τον Ελ Σαλβαδόρ (3-0). Δύο μέρες αργότερα μάλιστα, σημείωσε και το πρώτο τέρμα του κόντρα πάλι στο Ελ Σαλβαδόρ (3-1).

Σε ηλικία 23 ετών τότε και παίκτης του Παναθηναϊκού, ούτε μπορούσε να φανταστεί πως θα εξλιχθεί η καριέρα του. Λίγα χρόνια αργότερα άλλωστε, αποχωρώντας από την ελληνική πραγματικότητα, μεταγράφηκε και αγωνίστηκε με επιτυχία στην Μαγιόρκα και την Primera Division, αναγνωρίστηκε η αξία του και πλέον ανήκει στην χρυσή γενιά που έκανε πραγματικότητα αυτό που κάποτε φάνταζε ως απραγματοποίητο όνειρο.

Από την πρώτη του συμμετοχή όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Μπασινάς εξελίχθηκε σε έναν από τους παίκτες- ηγέτες της ελληνικής μεσαίας γραμμής, διαδραματίζοντας σημαντικότατο ρόλο, πλάι στον Θοδωρή Ζαγοράκη, στη πορεία της Εθνικής προς την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004.

Με δικό του τέρμα, το πρώτο του σε επίσημο παιχνίδι, σφραγίστηκε η νίκη επί της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα του τουρνουά, ενώ από τα δικά του πόδια ξεκίνησε και η φάση από την οποία προήλθε το γκολ της νίκης του Χαριστέα κόντρα στους οικοδεσπότες, στον τελικό της διοργάνωσης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τότε που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του, η Ελλάδα έχει αγωνιστεί σε 120 παιχνίδια και ο Μπασινάς έχει αγωνιστεί στα 100 από αυτά, από τα οποία τα 52 είναι σε επίσημες αναμετρήσεις. Από την στιγμή μάλιστα που αποχώρησε ο Ζαγοράκης, είναι ο άνθρωπος που φοράει το περιβραχιόνιο και την Τετάρτη ήταν η 21η φορά.

Ο αρχηγός λοιπόν πλέον, έχει πάρει μέρος σε 24 αγώνες προκριματικής φάσης Παγκόσμιου Κυπέλλου, σε 17 ματς προκριματικής φάσης Euro, σε 8 τελικής φάσης Euro και σε 3 παιχνίδια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Μετά από τις δύο συμμετοχές του σε τελικά Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, θα είναι ότι καλύτερο να προσθέσει σε αυτές και μία σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (σε αυτά που θα πραγματοποιηθούν στη Νότιο Αφρική το 2010).

Προτού γίνει μέλος στην ομάδα των ανδρών, ήταν μέλος των Ελπίδων που έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου όπου και ηττήθηκε από τον Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: