Με πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει και τις 30.000 ευρώ ημερησίως κινδυνεύει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη συμμόρφωσή της με την κοινοτική νομοθεσία που αφορά τα ηλεκτρονικά, ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρικά παίγνια, γνωστά ως «φρουτάκια».
Την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου, συζητείται στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο η νέα προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, με την οποία η Επιτροπή ζητεί από το Δικαστήριο την επιβολή προστίμου στη χώρα μας, γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν εφάρμοσε τη σχετική απόφαση του ΔΕΚ (65/05) για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια («φρουτάκια»).
Η αρχική αρνητική απόφαση κατά της Ελλάδας εκδόθηκε στις 26ης Οκτωβρίου του 2006. Η Ε.Ε. είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, καθώς, μετά από καταγγελίες και έρευνα που ακολούθησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις του νόμου 3037/2002 του ελληνικού κράτους με τις οποίες απαγορεύτηκαν όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους παραβιάζει βασικές αρχές του ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.
Ο νόμος του 2002 κατήργησε τα μέχρι τότε επιτρεπόμενα ψυχαγωγικά ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και ηλεκτρομηχανικά παιχνίδια, λόγω της ανέλεγκτης μετατροπής τους στην πράξη σε «τυχερά παιχνίδια». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε λειτουργία πάνω από 160 χιλιάδες μηχανήματα.
Παρά την αρχική απόφαση, δεν υπήρξε αναθεώρηση του Ν.3037/2002 με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεδρίασή της στις 17/10/2007, να αποφασίσει νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας για τη μη εφαρμογή της πρώτης απόφασης. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης την επιβολή εφάπαξ προστίμου 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εκλήθη να πληρώσει η χώρα μας ανεξάρτητα από την απόφαση του ΔΕΚ.
Σε αντίθεση με την απόφαση του 2006, η ετυμηγορία της 29 Ιανουαρίου θα είναι οριστική. Σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο χάσει την υπόθεση, το πρόστιμο που ενδέχεται να επιβληθεί κυμαίνεται από 9.600 έως και 31.800 ευρώ ημερησίως, το οποίο η η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά από τις 26/10/2006, ημέρα της πρώτης απόφασης, σε περίπτωση που καταδικαστεί για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις θέσεις της Ελλάδας στο ΔΕΚ θα υπερασπιστούν δύο νομικοί του υπουργείου Εξωτερικών με τη συμβολή τεχνοκρατών.
Υπό την πίεση των εξελίξεων, η κυβέρνηση έχει ήδη συστήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για να μελετήσει τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο Ν.3037/2002 ώστε οι διατάξεις του να συμβαδίζουν με το Κοινοτικό Δίκαιο και την πρώτη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Το αρχικό νομοθέτημα αναθεωρείται και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. τον προσεχή Φεβρουάριο.
Από το capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου