26 Νοεμβρίου 2008

Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Ανοικτός πόλεμος, με ασαφείς στο ευρύ κοινό προεκτάσεις και άγνωστες ακόμη συνέπειες για τα εμπλεκόμενα μέρη, έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Morgan Stanley.
Πρωταγωνιστές της κόντρας που ήδη μετρά αρκετούς μήνες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και ο Vaughn Lewis, αναλυτής της Morgan Stanley που καλύπτει για λογαριασμό του επενδυτικού οίκου τις δραστηριότητες της ελληνικής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών. Αφορμή, οι εκθέσεις του οίκου για τον ΟΠΑΠ μέσω των οποίων εκφράζεται σταθερά η άποψη (συνοδευόμενη από σημαντικού ύψους περικοπές των τιμών-στόχων) πως ουσιαστικά η μονοπωλιακή δραστηριοποίηση του Οργανισμού στην Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της. Αιτία, τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα στην αξίας 15 δισ. ευρώ ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών.



Όσοι παρακολούθησαν την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το εννεάμηνο του 2008 έγιναν μάρτυρες ακόμη μιας δημόσιας έκρηξης του κ. Χατζηεμμανουήλ κατά του αναλυτή της Morgan Stanley. Ερωτηθείς από τον Vaughn Lewis, κατά πόσον η απόφαση της Stanleybet International να λειτουργήσει δύο καταστήματα στην Ελλάδα (τα οποία και έκλεισαν έπειτα από μήνυση της εισηγμένης που προκάλεσε την επέμβαση της Αστυνομίας και έλεγχο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων) θέτει σε κίνδυνο το μονοπώλιο και τις σχέσεις του Οργανισμού με τους πράκτορες, ο επικεφαλής της ΟΠΑΠ αντέδρασε σε υψηλότατους τόνους.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο V. Lewis συνεχίζει να εργάζεται ακόμη για τον οίκο «δεδομένου ότι η Morgan Stanley έχει περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα», χαρακτήρισε ως «εμμονικό» τον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματα του μονοπωλίου και «φρικτά λανθασμένο» ("dead wrong") και «εντελώς κίβδηλο» ("completely bogus") το σκεπτικό των εκθέσεών του καθώς, όπως υποστήριξε, «καμία από τις προβλέψεις που πραγματοποιήσατε για το μονοπώλιο δεν επαληθεύτηκε» σε αντίθεση με αυτές του ίδιου αφού, όπως σημείωσε, «οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολιτικό και νομικό επίπεδο κινούνται πλέον προς όφελος των μονοπωλίων».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με την Stanleybet, ο κ. Χατζηεμμανουήλ απάντησε πως ο ΟΠΑΠ έχει αποδείξει πως μπορεί να λειτουργήσει σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και πως «δεν θα παραλύσει» στο υποθετικό σενάριο άρσης του μονοπωλίου, προκαλώντας ταυτόχρονα τον αναλυτή της Morgan Stanley «να δώσει σύσταση πώλησης όχι μόνο για τον ΟΠΑΠ, αλλά για όλο το κλάδο εάν πιστεύει πως τα μονοπώλια θα καταρρεύσουν». Στο αποκορύφωμα, δε, της έκρηξής του, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ζήτησε από τον V. Lewis να μην απευθύνει στο μέλλον ανάλογα ερωτήματα και να μην ζητάει «νομικές συμβουλές για το μονοπώλιο από τον CEO του ΟΠΑΠ που η δουλειά του είναι να διευθύνει τη μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών της Ευρώπης, να παράγει κέρδος για τους μετόχους της και όχι να απαντάει στις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις». Η προσπάθεια, μάλιστα, του στελέχους της M.S. να δικαιολογήσει τις θέσεις του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού ο επικεφαλής της ΟΠΑΠ του αφαίρεσε το λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: