16 Ιουλίου 2009

Europa League (1): Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων...


ΤΣΕΡΝΟ ΜΟΡΕ – ΙΣΚΡΑ ΣΤΑΛΙ

*** Στο 18.037 θέσεων «Λαζούρ» του Μπουργάς. Δεν είναι η φυσική έδρα της Τσέρνο Μόρε.

*** Σε άνοδο ο υδράργυρος από χθες στο Μπουργάς, πάνω από 30 βαθμούς προβλέπεται η θερμοκρασία την ώρα του αγώνα. Μεγάλη ζέστη εδώ και μέρες στη Μολδαβία.

*** Διαιτητής: Στιβ Τάνερ (Αγγλία).

ΤΣΕΡΝΟ ΜΟΡΕ (Βουλγαρία, Νο. 182): Με συνεχή παρουσία από το 2000 στα μεγάλα σαλόνια οι «ναυτικοί» θεωρούνται από τις ανερχόμενες δυνάμεις του βουλγαρικού ποδοσφαίρου.

Στηριζόμενοι στη δύναμη της έδρας και με παθητικό μόλις δύο τέρματα σε δεκαπέντε αγώνες τερμάτισαν τρίτοι πίσω από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Σόφιας και κέρδισαν δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την έξοδο στην Ευρώπη, όπου πέρσι είχαν αποκλειστεί δύσκολα από τη Στουτγάρδη στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Το φετινό πρωτάθλημα ξεκινά στις 8 Αυγούστου. Στην πρόβα τζενεράλε εν όψει της Ισκρα Στάλι την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα του Νίκολα Σπάσοφ αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 στο φιλικό με την πρωταθλήτρια Λέφσκι, στο οποίο ο Βούλγαρος προπονητής δοκίμασε την ενδεκάδα που σκέφτεται να παρατάξει στο σημερινό παιχνίδι.

Ο περσινός κορμός δεν αλλάζει, ενώ με αξιώσεις διεκδικούν μια θέση βασικού τα τρία νέα αποκτήματα, ο έμπειρος μέσος Λαζάροφ (7 χρόνια καριέρας στην Τουρκία), ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ Αντεμάρ και ο Δανός μπακ Λάρσεν. Αξιο αναφοράς ότι στην ομάδα αγωνίζεται από πέρσι ο γνωστός πρώην μέσος της ΑΕΚ, Μίλεν Πετκόφ (στα 35 του πλέον).

ΙΣΚΡΑ ΣΤΑΛΙ (Μολδαβία, Νο. 256): Ντεμπούτο στην Ευρώπη για την ομάδα της πόλης Ρίμπνιτα (κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία), που πέρσι έκανε τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας την τρίτη και υψηλότερη θέση στην ιστορία της στο πρωτάθλημα Μολδαβίας.

Το φετινό, μάλιστα, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, το Σάββατο επιβλήθηκε με 3-0 εκτός έδρας της νεοφώτιστης Βιτορούλ, κάνοντας το δύο στα δύο. «Μετά το πρώτο γκολ φέραμε το παιχνίδι στα μέτρα μας και από κει και πέρα τα πράματα δεν ήταν δύσκολα», σχολίασε ο προπονητής Γκοιάνια, ζητώντας πάντως περισσότερη προσοχή από τους παίκτες του στον σημερινό αγώνα.

Να σημειωθεί ότι η σαββατιάτικη αναμέτρηση με τη Νιστρού αναβλήθηκε. Το επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος για την Ισκρα Στάλι είναι στις 25 Ιουλίου, μετά δηλαδή τη ρεβάνς της Μολδαβίας με την Τσέρνο Μόρε.

ΡΟΥΝΤΑΡ ΒΕΛΕΝΙΕ – ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

*** Στο 2.500 θέσεων «ΟΒ Τζεζέρου Στάντιον» της Βελένιε.

*** Παρόμοιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στις δύο χώρες, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών.

*** Διαιτητής: Ζερόμ Λαπεριέ (Ελβετία).

ΡΟΥΝΤΑΡ ΒΕΛΕΝΙΕ (Σλοβενία, Νο. 254): Χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα «υπέταξε» με δυο νίκες (3-0 εκτός, 3-1 εντός) την Τρανς Νάρβα και πήρε την πρόκριση στον δεύτερο γύρο, όπου τα πράματα θα είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

«Οι Εσθονοί έπαιξαν με διπλή ζώνη άμυνας αλλά με οργανωμένες επιθέσεις καταφέραμε να κάμψουμε την αντίστασή τους», συνεχάρη τους παίκτες του ο Πούσνικ, ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις στα δύο παιχνίδια.

Στο τελευταίο τεστ την Κυριακή κέρδισε σε φιλικό τη Σεντσούρ (Β’ Σλοβενίας) με 4-1, πιάνοντας αρκετά καλή απόδοση στο δεύτερο μέρος. Οι εγχώριες υποχρεώσεις ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, με τη Ρουντάρ να υποδέχεται τη Νάφτα.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Σερβία, Νο. 125): Στη σκιά της μισητής αντιπάλου Παρτιζάν τα δύο τελευταία χρόνια, έχει μείνει μακριά από τίτλους και διακρίσεις. Ο περσινός πρόωρος αποκλεισμός στον δεύτερο προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τον ΑΠΟΕΛ και η κακή πορεία στο πρωτάθλημα έφεραν πολλές γκρίνιες στις τάξεις των οπαδών και οδήγησαν τη διοίκηση στην παραίτηση.

Την προεδρία ανέλαβε τον Μάιο ένας πρώην ποδοσφαιριστής του συλλόγου, ο 39χρονος Βλάνταν Λόυκιτς, ο οποίος ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον έμπειρο Βλαντιμίρ Πετρόβιτς με το όραμα μιας νέας αρχής Αποκτήθηκαν συνολικά οχτώ παίκτες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο 18χρονος χαφ Ντάρκο Λαζόβιτς από την Μπόρακ, ο μέσος Νεμάνια Ομπριτς από την ουγγρική Κάποσβαρ και ο αριστερός μπακ Ιγκνιατιέβιτς από τη Γιάβορ Ιβάνιτσα. Απ’ την άλλη, απώλειες θεωρούνται οι δύο βασικοί χαφ Μίλιγιας και Τομόβιτς, που παραχωρήθηκαν στην Μπόλτον και την Τζένοα, αντίστοιχα.

«Θέλουμε να αφήσουμε τις καλύτερες εντυπώσεις στη Σλοβενία ώστε να επανέλθει ο κόσμος ξανά στο πλευρό της ομάδας», δήλωσε για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς ο νεοφερμένος αμυντικός, Σλαβόλιαμπ Τζόρτζεβιτς. Σημειωτέον ότι οι εγχώριες υποχρεώσεις ξεκινούν στις 15 Αυγούστου.

Ξεπέρασε τις ενοχλήσεις του ο σημαντικός στόπερ Τουτόριτς και θα βρίσκεται κανονικά στο αρχικό σχήμα. Τραυματίας είναι ο νεαρός αμυντικός Σάβιτς, που επέστρεψε φέτος στην ομάδα από δανεισμό.

ΤΟΜΠΟΛ – ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

*** Στο 8.323 θέσεων «Σεντράλ» του Κοστανάι.

*** Φθινοπωρινός ο καιρός στο Κοστανάι, με βροχές και καταιγίδες. Σε πτώση η θερμοκρασία τις τελευταίες μέρες και στην Κωνσταντινούπολη, με αραιές συννεφιές και σποραδικές βροχές.

*** Διαιτητής: Λίμπορ Κόβαρικ (Τσεχία).

ΤΟΜΠΟΛ (Καζακστάν, Νο. 273): Το 2003 έκανε την παρθενική της παρουσία στην Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τον τρίτο γύρο του Ιντερτότο. Από το 2007 συμμετέχει διαρκώς στο ΟΥΕΦΑ αλλά δεν έχει καταφέρει να περάσει ποτέ στην επόμενη φάση.

Πέρσι έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της, όμως υστέρησε στην ισοβαθμία με την Ακτόμπε και τερμάτισε δεύτερη. Στην τέταρτη θέση ύστερα από 14 αγωνιστικές στο φετινό μαραθώνιο, υπολείπεται επτά βαθμούς από την κορυφή. Σε καλή κατάσταση πάντως τον τελευταίο καιρό, την Παρασκευή πέρασε με 1-0 από την έδρα της Ταράζ, διευρύνοντας το σερί της στις πέντε νίκες.

«Η Γαλατασαράι είναι μια αρκετά δημοφιλής ομάδα. Μετρά δεκαεπτά πρωταθλήματα Τουρκίας, έχει κατακτήσει το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Σούπερ Καπ. Θα είναι μεγάλη εμπειρία για εμάς να υποδεχτούμε έναν τέτοιο σπουδαίο αντίπαλο», ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη, ο τεχνικός Ογκάι.

Δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ο τιμωρημένος από πέρσι βασικός αμυντικός χαφ Νουρνταουλέτοφ. Αποθεραπεύτηκε ο επιθετικός μέσος Μπαλτίεφ, ωστόσο δύσκολα θα βγάλει το 90λεπτο. Τέλος, αποσύρθηκε πρόσφατα από την ενεργό δράση στα 37 του ο Βούλγαρος γκολκίπερ Ντιμιτρόφ.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Τουρκία, Νο. 53): Από νωρίς ρίχνεται φέτος στη μάχη η άλλοτε κάτοχος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πληρώνοντας την κακή περσινή της πορεία στο τουρκικό πρωτάθλημα, όπου περιορίστηκε στην πέμπτη θέση.

Η έλευση του Φρανκ Ράικαρντ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην «Τζιμ Μπομ» και αναμενόμενα η προσωπικότητα του Ολλανδού γεννά μεγάλες φιλοδοξίες. Βοηθός προπονητής θα είναι μια άλλη παλιά δόξα των «οράνιε», ο Γιόχαν Νέεσκενς.

Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και ολοκληρώθηκε την Κυριακή με το παιχνίδι κόντρα στη Λεβερκούζεν, στο οποίο τα «λιοντάρια» ηττήθηκαν με 1-0, ενώ στα δύο τεστ που προηγήθηκαν νίκησαν με το ίδιο σκορ τις Αλ Αχλί και Γιουδάντ Κασασμπλάνκα από το Μαρόκο.

Ο Ιβοριανός επιθετικός Κεϊτά έναντι του ποσού των 7.000.000 € από τη Λυών αποτέλεσε τη φετινή μεταγραφική βόμβα της διοίκησης. Αποκτήθηκαν ακόμη ως ελεύθεροι ο τερματοφύλακας Λέο Φράνκο (Ατλέτικο Μαδρίτης) και ο διεθνής στόπερ Ζαν (Μπεσίκτας), ενώ καλή εναλλακτική λύση για τη μεσαία γραμμή θεωρείται ο Σαρπ (Μπούρσασπορ).

Το πρωτάθλημα της Τουρκίας ξεκινά στις 7 Αυγούστου και το σημερινό παιχνίδι με την Τόμπολ θα είναι το πρώτο επίσημο του Ράικαρντ στον πάγκο. Ο Ολλανδός θα στερηθεί τις υπηρεσίες αρκετών παικτών, καθώς δεν υπολογίζονται ο Αυστραλός σταρ Κιούελ, ο μέσος Λίντεροθ και ο φορ Νοντά. Επίσης, εκτός αποστολής έμειναν λόγω έλλειψης προπονήσεων οι νεοφερμένοι Λέο Φράνκο και Κεϊτά, ενώ από διάφορα προβλήματα τραυματισμών ταλαιπωρούνται ο αριστερός μπακ Μπαλτά (αναντικατάστατος πέρσι) και ο σημαντικός μέσος Τοπάλ.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-4-2): Ορκούν Ουσάκ (Αϊκούτ Ερτσετίν) – Ουγούρ Ουτσάρ (Σαμπρί Σαρίογλου), Γκιοκχάν Ζαν, Σερβέτ Τσετίν, Αλπασλάν Ερντέμ – Μουσταφά Σαρπ (Μπαρίς Οζμπέκ), Εμρέ Τσολάκ, Αϊχάν Ακμάν, Αρντά Τουράν - Γιασέρ Γιλντίζ, Μπάρος.

Σε λίγο και άλλα παιχνίδια...


Δεν υπάρχουν σχόλια: