13 Ιουλίου 2009

Enzo Maresca: Έπιασε λιμάνι ένας... γυρολόγος (video)

Χωρίς να θεωρείται ο ορισμός του γυρολόγου, αλλά έχοντας κάνει τα... ταξιδάκια του, ο Enzo Maresca πιάνει λιμάνι στον Πειραιά και το ελληνικό blog της Betfair τον παρουσιάζει.

Ο Enzo Maresca γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1980 στην πόλη Pontecagnano Faiano της περιφέρειας του Salerno στην Καμπανία, στη Νοτιοδυτική Ιταλία.

O Maresca ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα από τις ακαδημίες της Milan, χωρίς όμως να προλάβει και να τα ολοκληρώσει, αφού μετακινήθηκε όντας ακόμα ανήλικος στην Cagliari. Ούτε εκεί μπόρεσε να περάσει από το επίπεδο των ακαδημιών σ' αυτό της πρώτης ομάδας και το αξιοπερίεργο της καριέρας του είναι ότι το ντεμπούτο του σε επαγγελματικό επίπεδο έγινε στην Αγγλία με την ομάδα της West Bromwich Albion το 1998 σε ηλικία 18 ετών.

Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην Αγγλία, ο Maresca επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Juventus, που ξόδεψε περίπου €5 εκ. κάνοντάς τον την ακριβότερη πώληση στην ιστορία της West Brom. Μπορεί η μεταγραφή να έγινε με προοπτική, αλλά ο Ιταλός μέσος δόθηκε δανεικός για τον πρώτο χρόνο στη Bologna. Στη συνέχεια πέρασε σε καθεστώς συνιδιοκτησίας, με την Piacenza ν' αγοράζει τα μισά του δικαιώματα και αγωνίστηκε στην ομάδα για έναν χρόνο. Ο υποβιβασμός της οδήγησε τη Juventus να τον αγοράσει και πάλι εξ ολοκλήρου, αλλά και πάλι μετά από μία μόλις χρονιά με τα ασπρόμαυρα, ο Maresca Πήρε το δρόμο μακριά από το Τορίνο.

Η μετακίνησή του στη Fiorentina με το καθεστώς της συνιδιοκτησίας, και πάλι, προκάλεσε τη μήνη των οπαδών των "viola", που δεν πήραν με καλό μάτι τη μετακίνησή του στο Artemio Franchi, αφού ο παίκτης προερχόταν από τη μισητή Juventus. Μετά από επίσης έναν χρόνο στη Φλωρεντία, ήρθε μια νέα μετακίνηση, αυτή τη φορά για τη δεύτερη έξοδό του από τη χώρα, για χάρη της Sevilla στην Ισπανία, που τον αγόρασε για €2,5 εκ.

Τo timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τον Maresca, που έφτασε στην ομάδα τη χρονιά (2005-06), που έμελλε να είναι η πρώτη από τις δύο συνεχόμενες επιτυχημένες στο Κύπελλο UEFA. Ο Ιταλός κέρδισε την πολύ τιμητική διάκριση του Παίκτη του Αγώνα (Man of the Match) στον τελικό με τη Middlesbrough, όπου πέτυχε δύο γκολ. Και η επόμενη χρονιά τον βρήκε να έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα της Ανδαλουσίας, που υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της, κατακτώντας το τρόπαιο κόντρα στην Espanyol. Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του, είναι το γεγονός ότι τα €10,000 από το βραβείο του Man of the Match στον πρώτο τελικό, τα δώρισε στο τοπικό νοσοκομείο San Juan de Dios της Σεβίλλης.

Το καλοκαίρι του 2009 έφτασε για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Ο Maresca, ένας κυρίως δημιουργικός παρά αμυντικογενής μέσος, χωρίς να είναι καθαρό «δεκάρι» θα δώσει οξυδέρκεια στη μεσαία γραμμή των πρωταθλητών Ελλάδας. Την περσινή χρονιά, οι συμμετοχές του δεν ήταν πολλές, αλλά αυτό είχε να κάνει και με τη ρήξη στην οποία ήρθε με τον προπονητή της ομάδας Manolo Jimenez. Ο Ισπανός τεχνικός τον μετέφερε πίσω στη μεσαία γραμμή δίνοντάς του πιο αμυντικό ρόλο, στον οποίο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει πλήρως κι έτσι δεν άργησε να γίνει συχνός επισκέπτης του.. πάγκου της ομάδας. Μάλιστα, μετά από κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις του και κριτική προς τον προπονητή, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, με την όλη κατάσταση να οδηγεί ουσιαστικά στη φυγή του από την Ανδαλουσία και με τυχερό της υπόθεσης τον Ολυμπιακό, που έβαλε στις τάξεις του έναν τόσο έξυπνο ποδοσφαιριστή, που μπορεί να μην είναι γρήγορος ή τόσο καλός στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά ξέρει πώς να λειτουργήσει όταν έχει τη μπάλα στα πόδια, δίνοντας καλές πάσες, ενώ βρίσκεται συχνά στην αντίπαλη περιοχή, δίνοντας αριθμητικό πλεονέκτημα στην ομάδα του. Επιπλέον, μπορεί να σουτάρει εξίσου καλά από μέση και μακρινή απόσταση.

Στον Ολυμπιακό βρήκαν έναν ηγέτη στο κέντρο, που μετά τη φυγή του Belluschi για την Porto ήταν απαραίτητος. Σημαντικό είναι φυσικά το γεγονός ότι ο Maresca δεν έδειξε να έχει πρόβλημα εγκλιματισμού στην Ισπανία οπότε το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Αργεντινό, που χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής στα δεδομένα της Super League. Ο Ιταλός μέσος έχει μάλιστα τέτοια ευρωπαϊκή εμπειρία, που θεωρείται τεράστιο προσόν για οποιαδήποτε ομάδα τον έχει στη σύνθεσή της.

Το προφίλ του Enzo Maresca

Ημ. Γεννησης: 10 Φεβρουαρίου 1980
Πόλη: Pontecagnano Faiano
Ύψος: 1,80 μ.

Η καριέρα του Enzo Maresca:

1998-2000: West Bromwich - 47 (5)
2000-2005: Juventus FC - 37 (4)
2000-2001: Bologna FC (δανεικός) - 23 (0)
2002-2003: Piacenza (συνιδιοκτησία) - 31 (9)
2004-2005: Fiorentina (συνιδιοκτησία) - 25 (5) 2005-2009: Sevilla FC - 95 (13)


Δεν υπάρχουν σχόλια: